Weer geweldig….


Het begon met een donatie voor vier pakketten. Het vorderde gestaag en we zaten opeens op negenentwintig pakketten. Het werd dan ook weer tijd om de gezinnen persoonlijk te gaan bezoeken. Zoals gebruikelijk eerst naar de winkel om snoep en water te kopen. in Gambuh zijn bepaalde desa’s daar is de nood echt heel hoog en die hebben we dan ook bezocht.

De foto waar Pemangku omhoog staat te kijken daarvan dachten wij dat het een opslagruimte was. Nee hoor daar woont iemand, zei de dame die druk bezig was met het maken van cakes voor de aankomende ceremonie Pagerwesi.  Bij verschillende gezinnen hingen de zakken voor het plastic afval al aan de muur. De inzet van de groep heeft uiteindelijk voor een bewustwording gezorgd dat men al automatisch het plastic bewaard om zo af te geven.

In een van de gebieden ligt een kleine toko en iedereen gaat er vanuit dat die mensen wel rijk moeten zijn. Maar wat daar verkocht wordt daar kun je nog niet eens voorzien in je dagelijkse levensonderhoud. We kregen daar koffie aangeboden en er mocht niet voor betaald worden. Nee, dat doe je dan ook niet uit respect.

Bij het rondrijden had ik al weer een huisje gespot dat bijna niet te zien was. En ja hoor, al een hele tijd zat men zonder inkomsten en zonder eten. Ook kwamen we de moeder van vier kinderen tegen. Ze had in de ochtend haar kinderen bij haar moeder gebracht en ging bij de kruidnagel oogst helpen. Ze moest haar jongste dochter ziek en met puin in haar onderbuik achterlaten. Nee, ze had geen keus. Buiten dat is dat haar enige beetje inkomen tussen de 5.000 en 10.000 roepia per dag. Ze heeft niemand om op terug te vallen. De beslissing was dan ook gauw genomen. Motorscooter geregeld, geld gegeven en nu kon ze naar Puskesma (ziekenhuis) gaan. Achteraf hoorde we dat het goed ging en dat ze voldoende medicatie had gekregen.

Na weer een intensieve dag was het heerlijk tot rust komen en lekker eten bij warung Dewi. We begonnen met 4 pakketten en gedurende de dag zelf en de dagen daarna groeide het aantal pakketten uit tot 42.

Vandaag zijn de pakketten uitgedeeld en het afval groeit alleen maar. Iedereen nam een grote zak met plastic of ander afval mee. Tijdens het verdelen van de pakketten wordt de lijst met namen goed bijgehouden en gecontroleerd door Yeni.

Dit alles is weer mogelijk gemaakt door twee donateurs die anoniem willen blijven, Anita Marks, Yana Dijkstra, Magda Cramer, T.J. Vijfhuizen – vd Leden, N.Y. Weijzig Hr. Portier en mevr. Heuvelmans en Sadrine van Rees. Waarvoor onze grote dank.

09 juli 2020