Wanagiri en de watervallen 1


Banyumala Twin waterval

In 2016 had ik de eerste poging gewaagd om samen met toen mijn vriendin, de Banyumala waterval te bezoeken. We mochten onze motorscooter bij een bewoner op de erf parkeren. De komende drie kilometers moesten we te voet afleggen. Het begin van de weg bestond aan twee zijde uit een smalle betonstrook die zou overgaan in een enkele betonstrook, die uiteindelijk zou overgaan in een modderpaadje. Het kwam toen met bakken uit de hemel.

Drie jaar later hebben BNI en BRI de handen in elkaar geslagen en zijn zij de grote sponsors van hoe het er nu uitziet. Het begin is een prachtige brede weg, die uiteindelijk overgaat in een weg met aan twee zijde de betonnen strook. Maar ook dit zal op termijn gaan veranderen. Je komt bij de parkeerplaats uit voor de auto’s. Daar moet je parkeergeld betalen en wel 2.000 roepia. Doorrijden tot aan de parkeerplaats voor de motorscooters en dan is het nog een aardig stuk omhoog en omlaag tot aan de kassa. De entree bedroeg 30.000 roepia inclusief een gratis, klein flesje water.

Toen begon de afdaling. Aan weerskanten was een houten leuning gemaakt die je soms wel hard nodig had. De “treden” bestonden uit hout of bamboe. Er was een complete steile trap van beton en eentje van hout. Tussen de treden lagen er stenen, wortels of was het een beetje modderig. Voor mij was het af en toe wel sport om treden te overbruggen die eigenlijk te ver uit elkaar lagen. Het laatste stukje bestond alleen maar uit gesteente en gelukkig was daar ook iets van een soort leuning.

Beneden aangekomen was het toch wel eg druk. Ja, het was zondag en dus veel jongeren die kwamen om samen te zijn en selfies te maken. Het is een mooie waterval en het was dan ook wel genieten. Na wat rond gelopen te hebben heb ik de terugweg aanvaard en dat wat steil naar beneden gaat, gaat helaas ook weer steil omhoog. Boven aangekomen was het tijd voor Bali koffie en nasi goreng.

Tijdens het eten zag ik de grijze lucht al mijn kant opkomen en het werd aardig donker. Na het eten de weg terug met de bedoeling nog een aantal watervallen te gaan bezoeken. Echter de regen en de dikke mist gooide roet in het eten en via Singaraja ben ik teruggereden naar huis. De weg terug was zeer afwisselend. Alleen de regenjas had ik aangedaan. Met stukken regende het aardig, dan weer droog en dan weer mistig. In Singaraja kon de regenjas uit en was het opeens puffen van de hitte. Het is nu half tien in de avond en de regen komt gestaag en rustig naar beneden. Dat is de goede regen voor boer en natuur.

Als het weer het toelaat, ga ik morgen terug om naar de andere watervallen en de hotspring te gaan kijken. Voor mij was het in ieder geval weer een geslaagde dag.

15 december 2019