Vihara Dharma Giri


Banyualit – Pupuan – Vihara Dharma Giri

Bali heeft een aantal speciale routes die buitengewoon prachtig zijn om te rijden. Zo is de route naar de Vihara Dharma Giri via Pupuan er eentje van. Gister heb ik die trip weer eens gemaakt. Het laat alle mooie facetten van Bali zien. Maar het laat ook de grote veranderingen zien waarbij ik zie dat hierbij het “oude”, de traditie in de verdrukking komt voor het grote geld. Op een plaats waar een hele kleine warung staat en kleine parkeerplaats is, waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht terwijl je slurpt aan je dampende kop koffie, is nu een mega groot restaurant gebouwd.

De weg vanuit Banyualit brengt ons als eerste in Seririt. Een middel grootte stad van een kleine 7000 inwoners in het district Bulelenge. Toen ik voor de eerste keer Seririt binnen reed kreeg ik een warm gevoel dat nooit meer is weg gegaan. De lange laan met aan weerszijde de bomen zorgt voor een prettig welkom. Daarna kom je in het bruisende gedeelte van Seririt met aan weerszijde van de weg winkels en winkels en winkels. Iets verder op is de toch wel bekende markt waar de bloemen voor de ceremonies verkocht worden. Bij binnenkomst van het winkelgedeelte staat de tempel “Pura Puseh Lan Desa”. Ook hier wordt het verkeer op een prettige manier onderbroken door de oefende wandelaars.

Vanuit het winkelgedeelte rijden we rechtdoor rechtstreeks de bergen in en dan begint de mooie route. Links en rechts zijn de meeste rijstvelden weer aangeplant voor de nieuwe oogst. De vlaggetjes en mannetjes worden in de rijstvelden weer overal neergezet om de vogels op afstand te houden. Aan de linkerkant van de route is in alle facetten het zo beroemde irrigatiesysteem te volgen.

Je komt door kleine en middelgrootte dorpjes, sommigen vallen op en sommigen daar rij je doorheen zonder dat je daar iets bij opvalt. Soms is het mooie aan deze route om gewoon ergens links of rechts af te slaan en te kijken waar je uitkomt. Zo ben ik op de terugweg in Desa Tinggasari terecht gekomen en dat vraagt een volgende keer om meer bezichtiging.

Het is weer kruidnagel tijd en veel mensen in de echt arme dorpen oogsten op dit moment de kruidnagel. Je ziet dan overal langs de weg de kruidnagel liggen te drogen in de zon.

Aangekomen in Pupuan ga je op de rotonde links af en dan volgt de weg automatisch naar Vihara Dharma Giri. Voordat we daar naar toe gaan, eerst nog rechts af en de ongelofelijk slecht weg naar beneden om zo bij een echt traditionele markt terecht te komen. De markt was grotendeels voorbij maar gaf toch nog een goede indruk hoe het er aan toe gaat in de vroege ochtend uurtjes wanneer de zon omhoog begint de klauteren en de dauw begint op te trekken.

Vihara Dharma Giri is een prachtige boeddhistische tempel. De tempel is vooral bekend om zijn grote, witte slapende Boeddhabeeld. Om de tempel te mogen bezoeken dient dat te gebeuren in dgelijke kleding waarbij geen naakte lichaamsdelen te zien zijn. Het is dus verplicht om een sarong te dragen. Er is geen entree, wel vraagt men om een donatie.

De tempel is gebouwd op drie niveaus. Het eerste niveau is een open en openbare ruimte waar zich een kleine warung, winkeltje en de donatie box met sarongs bevindt. Op het tweede niveau vinden we de slapende Boeddha, die alsof het lijkt de boel beschermt. Op het derde niveau vindt je een klein gebouw met een grote bel. Tevens is er ook een hoofdgebouw waarin zich een zittende en gouden boeddha bevindt. Deze ruimte is bedoeld voor de meditatie.

Weer een mooie route gereden en mooie dingen gezien. Het heeft mij weer terug gebracht daar waar ik wilde zijn namelijk: ontdekken en bezig zijn.

01 augustus 2018