Ulun Danu Tamblingan Lake


Vanmorgen in alle vroegte het bed uit, ik wilde nog gaan toeren. De regen komt de laatste dagen na één of twee uur en dan heb ik mooi de ochtend om ergens heen te gaan. Als ik dan, zoals vandaag, in de regen moet terugkomen dan is dat helemaal niet erg.

Eerst maar eens koffie, want anders is de start al niet al te best. Maar dan, hmmmm. Lijst Buleleng erbij. Weet het niet. Nou dan maar eerst naar de bakker en Toko Rejeki. Van Gerda had ik als cadeau een kilo kaas uit Nederland gekregen en daar moet gewoon vers brood bij. Nou dat brood was zo vers, dat ik het niet kon snijden. Dus maar mijn gebruikelijke ontbijt: havermout. Lijst weer erbij en het werd “Ulun Danu Tamblingan Lake” Na alles opgeruimd te hebben vertrokken.

De weg gaat dan via Anturan richting Gobleg omhoog. In Anturan was op het kruispunt een ceremonie. Dan maar terug en eerst tanken. Toen weer richting Anturan. Nee, Ceremonie nog steeds aan de gang. Dan maar weer omrijden en uiteindelijk zat ik op de weg omhoog. Het is en blijft een prachtige weg, omhoog. Maar omlaag blijf ik het een gevaarlijke weg vinden. Een stuk hoger op kwam ik toeristen tegen op de motorscooter. Vader aan het stuur, voor hem op de plank een kind. Achter hem zat moeder en tussen hun ook nog een kind. Moeder had een backpack op de rug die zeker 50 cm boven haar uitstak. Onverantwoord. Nog iets verder zat een moeder met een baby op haar armen in het gras, vader stond er naast en de motorscooter moest stil staan omdat de remmen heet waren geworden en hij niet meer kon remmen.

Boven aangekomen en even met Truus GPS verleg gehad welke kant op zonder allerlei omwegen. Dus naar rechts richting Munduk. Een prachtige omgeving met een van alle kanten prachtig overzicht op het meer. Aan de linkerkant was te zien hoe over een paar jaar alle selfie plekken erop Bali uit zullen zien. Verwaarloosd en dus gevaarlijk.

Aangekomen bij het meer en bij de tempel waren er nog twee toeristen, verder alleen maar lokalen, een groepje dat sprongetjes maakte voor de tempel en ze waren zo blij dat ik foto’s maakte, dat ze een extra sprongetje maakte. Naderhand kwam ik ze tegen op de motorscooter en door dat sprongetje is iets van een tijdelijke “band” ontstaan, want ze begonnen heel enthousiast te zwaaien en te roepen.

Het was er rustig, aangenaam en vooral stil. Een groepje vissers langs de kant en of ze wat gevangen hadden. Geen idee. Het leek van niet. Er werd een video opname gemaakt met een knots van een lens en de dame moest diversen malen opnieuw starten. En ja wat natuurlijk nooit mag ontbreken is de man met de bakso.

De eerste druppels begonnen zich al te melden en het werd dan ook tijd op de terugweg te aanvaarden. Dat zou via Munduk gaan. Maar eerst bij Munduk Farm House wat gegeten en koffie gedronken. Een echte aanrader. Leuke plaats en vriendelijk personeel. Van Munduk via Serririt terug naar Banyualit.

Ondanks de regen een heerlijke dag.

Ulun Danu Tamblingan Lake (opgezocht via internet)

Het Tamblingan meer ligt in het dorp Munduk, District Banjar, Buleleng Regency. Het meer ligt zeer dicht bij de twee andere meren: Lake Buyan en Lake Beratan. Het Tamblingan Lake is het kleinste.

Rondom het Tamblingan Lake gaat een verhaal van spirituele krachten. De term tamblingan zou afkomstig zijn van twee woorden namelijk: tamba wat betekent geneeskunde, en elingang wat betekent herinneren of spirituele krachten.

Er wordt gezegd dat bewoners rond Lake Tamblingan waren aangevallen door een pest die moeilijk te genezen was. Een heilige probeerde medicijnen te vinden voor de dorpelingen en hij kwam aan bij een meertje. De heilige nam vervolgens water uit het meer en gaf het aan de zieke bevolking. De inwoners van Tamblingan werden beter en genazen na het drinken van het water.

De vier dorpen die rondom het meer liggen: Munduk, Gobleg, Gesing en Umejero, zijn verantwoordelijk voor het bestaan van het meer.

Rond het meer liggen verschillende tempels en wel: Pura Endek, Pura Dalem Tamblingan, Pura Sang Hyang Kawuh, Ukiran Pura Ulun Danu, Pura Gubug, Pura Embang, Candi Batulepang, Pura mengepul, Pura Loka Naga, den Pura Tirta Mengening.

22 december 2019