Het waterpaleis Tirta Gangga


Dit is het tweede mooie waterpaleis dat Bali Rijk is. De weg naar het waterpaleis is dezelfde weg als naar Padangbai en het waterpaleis Taman Ujung Tumba. Het is één van de mooiste wegen van Bali. Langs deze weg zie je de schoonheid van Bali in alle facetten. De bergen begroeid met bomen. De rijstvelden. De authentieke dorpjes waar je doorheen rijdt. En natuurlijk de majesteit van alles. Die boven alles uitsteekt en in de verre omtrek is te zien, de Mount Agung. Ik heb deze weg de laatste weken een keer of 5 tot 6 gereden. Maar het blijft mooi. Het telkens opnieuw ontdekken.

De Tirta Gangga is eigenlijk geen paleis maar een prachtige watertuin. Tirtagangga betekent eigenlijk: “water van de Ganges”.

De watertuin is gebouwd op een bron. Het water van deze bron wordt als heilig beschouwd en mag alleen maar gebruikt worden voor tempelfestivals en ceremonies. De bron ontspringt in de grond bij de heilige Rijasa boom. Het voorziet de baden, de vijvers en de fontein van water. De lokale bevolking heeft de boom deze naam “Rijasa” gegeven.

In het waterpaleis treft je de meest mooie Balinese beelden en waterspuwers aan. De bomen en planten staan overal langs de kant en laten hun schoonheid aan de bezoekers zien.

Het waterpaleis werd in 1947 gebouwd en is een combinatie van Chinese en Balinese stijl. Het werd gebouwd door de koning van Karangasem Ida Anak Agung Anglurah Agung Ketut Karangasem. Ida betekent kind van Zonnekoning Anglirah en kind en zoon van het dorp Karangasem. Het was de laatste radja van Karangasem.

De tuinen en restaurant worden geleid door een van de kleinzonen van de laatste koning. De koning liet een bad bouwen voor zijn 10 vrouwen en een apart bad voor zijn 16 kinderen. In de andere baden kwamen zijn koikarpers en goudvissen. Sommigen koikarpers wel meer dan 70 centimeter.

Het is een prachtige tuin en zeer rustgevend. Ondanks dat er met momenten best wel veel toeristen waren kon ik een plekje bemachtigen waar het rustig en stil was. Na afloop ben ik in het restaurant een heerlijke soto ayam gaan eten.

29 mei 2018