Tim


Een van de dingen waar ik mij op Bali mee bezig hou is Couchsurfing. Dit is een organisatie die in totaal rond de negen miljoen leden telt. Door reclame inkomsten kan de website gratis onderhouden worden. De leden van deze organisatie zijn veelal backpackers, mensen die op zoek zijn naar een slaapplaats voor één, twee of drie nachten. Er zijn dan dus ook leden die een slaapplaats ter beschikking stellen en alles is gratis. Het neemt niet weg dat men vaak de uitgaven van eten deelt, of dat de gast één of twee keer het avondeten betaald. Het is de bedoeling dat je de gast wegwijs brengt in de omgeving en desnoods, zoals ik dat doe, mee eropuit trekt. Afhankelijk van de draagkracht is dit een auto of de motor. De kosten hiervoor worden door de gast gedragen.

Ik heb al mensen uit Brazilië, Argentina, Spanje, Amerika gehad. Tim komt uit Alaska. Hij is van beroep leerkracht op de universiteit voor geneeskunde. Als hobby heeft Tim diepzee duiken en daarvoor is hij naar Bali gekomen. Morgen 16 juli vertrek hij voor 10 dagen met een boot naar Flores. Tijdens deze trip worden de nodige eilanden en duikplaatsen bezocht. Voor Tim zou een bezoek aan het Komodo eiland met het zien van de komodovaraan een hoogtepunt worden. Hetgeen voor mij drie jaar geleden ook een grandioze ervaring was.

Tijdens de dagen dat Tim bij mij was zijn we er samen op uitgetrokken. Omdat Tim niet zo een liefhebber van de motor was hebben we gebruik gemaakt van de chauffeur en mijn vriend Nyoman.

We zijn naar Pemuteran geweest waar we een bezoek gebracht hebben aan het kweekcentrum van de schildpadden en het kweekcentrum voor de koraal. Wat ’s werelds grootste kraamkamer is van 500 meter lang. Ook hebben we daar een bezoekje gebracht aan de zoutproductie. Deze zoutproductie exporteert over de hele wereld.

In Pemuteran hebben we onze lunch gehad en van daaruit zijn we naar de Polaki en Melangting tempel geweest. Polaki is de tempel met de apen en met de bekende naam. Maar Melangting is de mooiste van de twee tempels. Toen we daar aankwamen stond de berg in brand. De oorzaak was spontaan door de hitte.

De tweede dag hebben we een bezoek gebracht aan The Secret Garden From Tabanan. Het hoogtepunt was hier wel de waterval Aling Aling. In een ander artikel zal ik hier wat meer over gaan vertellen. Na de waterval hebben we de haven en de traditionele markt in Singaraja bezocht. Uitgerust met een biertje hebben we op PP gedaan. PP zijn langs de kust bij Singaraja allemaal kleine warungs waar het gewoon gezellig vertoeven is.

Vandaag is Tim vertrokken richting Sanur. Hij wordt gebracht door Nyoman die dan mijn nieuwe gast(e) meeneemt. Yan en afkomstig uit China.

15 juli 2018