Tijd….


De maand september heeft mij, ons, mooie dingen gebracht. Het was de maand dat mijn dochter Inge naar Bali kwam, dat we daar samen enorm van genoten hebben en dat zij Putu op het strand ontmoet heeft. Het zijn herinneringen die warm gekoesterd worden.

Het was de maand van weer een prachtig Lovina Festival waar veel mensen vier dagen lang van genoten hebben. Een Festival dat mensen bij elkaar brengt, jong en oud, rijk en arm, dik en dun, lang en klein, alleen, met een groep of als een verliefd koppel. Ze zijn er allemaal.

Maar het was ook de maand van weer een flinke aardbeving en deze keer was het Ambon dat zwaar getroffen werd. Weer liet Moeder Natuur haar ongenoegen zien.

En bij dit alles was er toch nog tijd om dagen naar Lovina Beach en ook naar het strand van Anturan te gaan en te genieten van de zonsondergangen, de prachtige wolkenpartijen. Het groepje kinderen dat rond liep in de Barong uitrusting en op het strand een kleine show ging geven.

Soms is er de mogelijkheid dat we Java met zijn vulkanen zien liggen. Meestal is het beste tijdstip dan in de namiddag als de zon onder is en de lucht redelijk helder is. De vulkanen die je volgens mij dan zou kunnen zien zijn Gunung Raung, Ijen Crater en Gunung Merapi. Zie ook het kaartje. Dat geluk had ik deze maand en boven de vulkaan hing een prachtige wolkendeken.

Dan zit je op de rand bij het Dolfijnen standbeeld heerlijk te genieten, voor je uit te kijken, te observeren wat rond om je gebeurd en dan hoor je een toerist zeggen: “ja, als ik tijd heb”.

Tijd wat is tijd als je op vakantie bent? Waarom heb je dan nog een horloge om of kijk je voortdurend op je telefoon voor “de tijd”. Wat is tijd? Is dat een klok met wijzers die voortschrijdt en ons verteld hoe laat het is? Is het een aaneenschakeling van momenten en gebeurtenissen? Is tijd wat ligt tussen begin en einde van een cyclus? Is deze cyclus geboorte – leven – dood? Is tijd dat wat gevormd wordt in verleden – heden – toekomst? Veelal is tijd voor ons: kloktijd – seconden – minuten – uren – dagen – maanden – jaren – eeuwen. Is tijd het begin van alles? Is het iets dat verstrijkt en dus nooit omkeerbaar is?

Ik zit op de rand, kijk voor me uit en zie de zon langzaam ondergaan (de aarde draait) en ik geniet er zo van dat ik het wil vasthouden, maar dat kan niet, alleen mijn camera kan het. Is tijd dan iets innerlijks? Is tijd in het NU zijn?

04 oktober 2019