Tetebatu


Vandaag richting Tetebatu vertrokken om mijn vriend Laluh te bezoeken. Ik had gekozen voor de kustweg. Een hele mooie route. Met mooie vergezichten en rustig rijden. Slechts op enkele stukken was er vrachtverkeer. Er was een opstopping en iedereen moest aan de kant. De vrachtwagen kwam niet meer omhoog. De andere vrachtwagen ging met zijn kont tegen de kont van de vrachtwagen staan die niet omhoog kon. Een linke operatie en ik heb het einde dan ook niet afgekeken. Het leek mij beter om door te rijden.

Op een heel stuk zaten de aapjes weer strak langs de kant. Een paar zaten me aan te kijken zo van: en ik ga met jou mee rijden. Nou dat dacht ik dus niet en maar even wat harder doorgereden.

Hele stukken waren echt prachtig. De oude boom die iets voorover gebogen stond en met een zachte grommende stem de sprieten onder hem aan het vertellen was over het verleden en waarom de mensen geworden zijn zoals ze geworden zijn. De sprieten bogen heen en weer. Wat ook op viel was dat heel veel struiken, planten en gras stukje bij stukje het asfalt in beslag namen.

In het begin van de weg was er weinig te zien van de gevolgen van de aardbevingen. Maar na ongeveer ander halfuur rijden, kwamen de eerste kleien dorpjes waar de gevolgen van de bevingen nog te zien zijn. niet zo in grijpend als de afgelopen week…maar toch. Elk leed staat altijd op zichzelf. Het lijkt anders wel of deze mensen meer op zichzelf zijn aangewezen en niet wachten op de overheid. Op heel veel plaatsen is echt heel gebeurd. Waarschijnlijk komt dat ook door de kleinschaligheid. Gedurende een periode van twee uur kom je ook geen enkele Alfamaret of Indomaret tegen.
En ja hoor Truus GPS had het weer op haar heupen. Ze stuurde me helemaal richting Mataram en liet me dus een hele grote bocht maken om in Tetebatu te komen. De wegen waren er al niet goed, op plaatsen zijn ze nu erbarmelijk slecht. De oorzaak is hevige regenval, te dunnen asfalt en zwaar vrachtverkeer. Maar zo als altijd het is een prachtige omgeving.

Het is er grijs en heeft geregend. Ben benieuwd naar morgen of het weer dan nog het zelfde is anders wordt morgen de terugreis naar Bali ingezet. Home sweet home.

En wat Lombok betreft, ik denk dat na gister, hoe erg het ook is, de mensen hier weer verstoken van hulp blijven en volledig op zichzelf zijn aangewezen.

13 april 2019