Symon’s Art Zoo


Afgelopen weekend waren Aad, Jacqueline en Chris in Lovina. Aad vertelde mij van een blauwe Boeddha die langs de route langs de zee zou liggen. Het enige dat ik kon bedenken op dat moment was het atelier van een kunstenaars. Dus op zondagmorgen op de motorscooter en er naar toe. Toen ik aankwam viel het kwartje. Ooit was ik er binnen geweest maar toen was het een atelier en nu een museum. Het museum van Symon. De entree bedraagt 50.000 roepia. Het bezoeken van het museum is beslist de moeite waard.

Er tegenover liggen een aantal warungs en met een pad kun je naar beneden naar het strand. Het strand bestaat uit kleine en grote keien. Het strand draagt daar de naam “Black Stone Beaches” en hoe raar het ook mag klinken, het is één van mijn favoriete plekjes. Er gewoon te zitten, te mijmeren en alles aan je voorbij laten gaan. Het is een plek waar je volledig je rust kunt vinden.

Symon is van Amerikaanse afkomst en woont al sinds 41 jaar op Bali. Oorspronkelijk komt hij uit Detroit, maar omdat er een kentekenplaat van Michigan hangt denkt iedereen dat hij daar van komt. Voorheen had hij zijn atelier in Ubud. Zijn kleuren die hij gebruikt zijn rood en blauw. Het is popart, waarbij elk schilderij iets te vertellen heeft en het een menging is van Balinese en westerse invloeden. Zijn kunst is overal in de wereld te bewonderen.

Een uitspraak van Symon die ik gelezen heb zegt denk ik alles over zijn kunst: “Pop must be flashy, decorative, cheap and bitch-trashy. Then it’s perfect.”

Het was weer een mooie ervaring.

05 augustus 2019