Singaraja en Omgeving


In Singaraja zelf en in de omgeving is veel te zien, te ontdekken en te beleven. Het is niet zoals het Zuiden, hier is het een stuk rustiger en minder toeristen. Binnen een straal van 15 kilometer rondom mijn huis probeer ik in kaart te brengen wat er zoal te bezichtigen is. Waarschijnlijk zal ik bepaalde items vergeten of over het hoofd zien.

Mijn eerste bijdragen zullen de watervallen zijn.

De watervallen

In de omgeving van Singaraja zijn er heel wat watervallen te bezoeken. Deze heb ik allemaal bezocht en liggen binnen een straal van 15 kilometer vanuit mijn huis gezien. En ja natuurlijk zullen er nog meer watervallen te vinden zijn. Sommigen watervallen heb ik meerdere malen bezocht. Bij bijna alle watervallen dien je entree te betalen. Dit varieert van 10.000 roepia tot ongeveer 50.000 roepia. De meeste watervallen zijn gemakkelijk zonder gids te bereiken. Wanneer er toch een gids vereist is dan kijk of er een officiële kassa is met een prijslijst. Wanneer dat niet het geval is dan zul je flink moeten onderhandelen. De prijzen variëren enorm en daar is eigenlijk ook geen goed advies voor te geven.

Welke waterval het mooiste, het meest uitdagende is dat bepaald een ieder voor zichzelf. De voorkeuren die ik misschien heb, zijn misschien niet hetzelfde voor iemand anders. Ik heb een aantal watervallen beschreven en voorzien van foto’s. De komende tijd zal ik in deze regio proberen zoveel mogelijk watervallen te bezoeken en te beschrijven.

 

Singsing Waterfall

De waterval ligt in de beboste heuvels van het dorp Cempaga in Banjar. Het bereiken van de waterval vereist een wandeling van 20 minuten te voet, te beginnen bij de landelijke omgeving en langs een gematigd bospad. De naam vertaalt zich ruwweg in ‘daybreak waterfall’. De Singsing waterval is geen grootste waterval. Het is een aangename wandeling

Air terjun Singsing, of Singsing Waterfalls bevinden zich op slechts 5 km van Kalibukbuk in Lovina Bali richting Temukus. Er is een duidelijk pad naar de watervallen, maar het maakt het gemakkelijker om een van de dorpelingen te volgen. Na een kleine wandeling van ongeveer 5 minuten kwamen we aan bij de waterval. De waterval ziet er misschien klein uit, maar het is een prachtig gezicht. Het water stort in een klein bassin dat vervolgens door rotsen stroomt in een kleine rivier die bedekt is met groene vegetatie.

Bij de waterval gaan we via trappen de heuvel op. Boven aangekomen is het genieten van een prachtig uitzicht. Er is een warung waar je heerlijk kunt genieten van het uitzicht onder het genot van een verfrissende drank. Vanaf daar gaan je terug naar het startpunt.

 

Git-Git waterfall

De Git Git waterval ligt 300 meter boven de zeespiegel en heeft een geschatte hoogte tussen de 35 en 50 meter en behoort schijnbaar tot de hoogste waterval van Bali. De entree van Git Git ligt op twee plaatsen langs de grote doorgaande weg van Singaraja naar Denpasar. Parkeerplaatsen zijn voldoende aanwezig. Voor de auto kost dit 5.000 roepia en voor de scooter 2.000 roepia (2018) De entree bedraagt 20.000 roepia en een gids rond de 50.000 roepia (2018).

Het is een heerlijk rustige omgeving om te wandelen. Het enige geluid dat je hoort zijn de vogels die uit volle borst hun liederen ten gehore brengen. De lucht is koel en wat vochtig en wordt steeds koeler naarmate je dichter bij de waterval(en) komt. Het landschap is enorm divers. Je ziet er de mooiste planten, koffiebomen, cacaobomen en kruidnagelbomen. Het kan er soms er mistig zijn. De wandelpaden en trappen zijn goed te lopen maar soms erg glibberig. Dus niet eigenwijs zijn maar goede wandelschoenen, geen slippers en water meenemen. Tijdens het wandelen kom je regelmatig kinderen tegen die kralen of andere kleine snuisterijen verkopen.

 

Aling-Aling Waterval

Deze waterval is wel iets heel speciaals. De waterval ligt in het gebied dat genoemd wordt “The Secret Gardens Of Sambangan”. Het bezoeken van deze waterval is niet toegestaan zonder entree te betalen. Wil je cliff jumping en/of sliding dan is zelfs een gids verplicht. Je kunt vanaf verschillende hoogtes cliff jumping en wel 2,3,5 en 15 meter. De waterval zelf is ongeveer 35 meter hoog en bestaat uit een zeer gladde rotspartij waardoor het cliff sliding goed te doen is.

De weg naar de waterval gaat via de rijstvelden, een stuk door het regenwoud over een smal pad. Voordat je dan de waterval bent kom je eerst nog langs een warung waar ook twee tenten staan opgesteld. Deze tenten zijn te huren.

Het gebied rondom de waterval gaat open om 08.00 in de ochtend maar is vanaf 16.00 uur niet meer toegankelijk.

 

Wana Ayu Waterfall

Wana Ayu Waterfall ligt in Padang Bulia Village. Het ligt dicht bij de lokale bewoners, een prachtige sfeer en begroeid met veel groene bomen. Het is nog een van de natuurlijke plekken waar het toerisme de natuur niet in beslag heeft genomen. De waterval lig tussen de bomen verscholen en is van ver af niet te zien. De omgeving wordt onderhouden door de familie Wayan Sudami. Er hoeft geen entree betaald te worden, slechts een vrijwillige bijdragen. Het pad naar beneden is enigszins wat glad en het is dan ook verstandig om wandelschoen aan te hebben. Het water van de waterval is afkomstig van de Git-Git waterval. De hoogte van de waterval is ongeveer 35 meter. Eenmaal de trappen afgedaald kom je in een enorme serene omgeving terecht. Heerlijk om daar te zitten en te mijmeren. Te genieten van de stilte als alleen het kletteren van de waterval.

Het is een hele mooie en charmante waterval. Bij de bewoners is deze waterval bekend als een heilige waterval. Men komt dan ook geregeld om te baden in het waterval om lichaam en ziel te reinigen.

 

Lemukih Waterfall

Zie mijn apart verhaal op mijn website www.mytravel-indonesia.com over deze schitterende waterval en tracking er heen en terug.

 

En ook deze watervallen liggen in het gebied in en rondom Singaraja.

Sekumpul waterfall

Air Terjun Tembok Barak

Colek Pamor

Kroya Waterfall

Banyumala Twin Waterfalls

Air Terjun Fiji

Sambangan Waterfall

Pucak Sari Waterfall

Pucak Manik Waterfall

Banyu Wana Amertha Waterfall

30 November 2018