Singaraja en de Stranden


De stranden op het grootste gedeelte van het eiland bestaat uit zwart zand afkomstig van de vulkanen. Het is vulkaan zand. Alleen het zuiden heeft geel zand. De stranden in het Zuiden zijn op de meeste plaatsen ook veel drukker. De stranden die ik bezocht heb zijn een stuk ruiger/ruwer. Neemt niet weg dat er mooie stukken bij waren. En beslist zal iemand zeggen, maar dit is ook nog een mooi strand. Ik heb deze bezocht en heb weer meer ontdekt en geleerd over Bali. Ik hou meer van de iets ongereptere stranden, maar dat is voor iedereen anders. Er zijn mensen dien de hele dag in een ligstoel op het strand liggen.

Ieder strand heeft ook zijn eigen afdeling en iedereen die een boot op het strand wil leggen en commercieel wil gebruiken moet daar een premie voor betalen. Voor Anturan is dat bijvoorbeeld 40 miljoen rp en voor Lovina 125 miljoen rp. Deze bedragen zijn voor het leven. Ieder organisatie moet er ook voor zorgen dat het strand schoon is.

 

Lovina Beach

Iedereen die mij volgt weet hoe ik over dit strand denk. Voor mij is het bij uitstek het mooiste strand. Het is het strand waar een serene rust heerst. De verkopers niet pushen om te kopen. De mensen er allemaal in groepjes relax bij elkaar zitten en genieten van elkaars aanwezigheid. Je kunt er snorkelen, heerlijk zwemmen en de dolfijnen spotten. In de namiddag kun je er genieten van een geweldig mooie zonsondergang. De entree bedraagt voor de motorscooter 2.000 rp en voor de auto 5.000 rp. De prijs om dolfijnen te spotten bedraagt in Lovina 100.000 rp.

 

Anturan Beach

Dit strand bestaat uit twee gedeelten. Het eerste stuk ligt tegen Celuk Buluh aan. Van hieruit vertrekken de boten om de dolfijnen te spotten. Er zijn een aantal kleine warungs waar je snacks en drinken kunt kopen. Ook ligt hier de Pura Dalem. Deze en het terrein er omheen is gerenoveerd en ligt er prachtig bij. Jaarlijks vind hier de wel belangrijkste Melasti Ceremonie plaats in zowel de tempel als op het strand.

Het tweede gedeelte van Anturan Beach ligt achter de brug voor het Tankstation van Anturan. In het straatje naar het strand toe vind je een aantal warungs waar het goed vertoeven is. De bekendste warung is wel Warung Rasta.

Vanuit dit gedeelte vertrekken de vissers met hun boten. Hier ligt dan ook het kleine vissersdorpje. Interessant om hier eens door te lopen en te kijken hoe men werkt en leeft.

https://www.mytravel-indonesia.com/melasti-ceremonie/

 

 

Penimbangan Beach

We rijden vanuit Lovina richting de stad Singaraja. Aan de linkerkant ligt een grote meubelzaak met de naam Faris, hierna is het de eerste straat links. Een eindje verder staat een soort kassa. In de namiddag moet hier entree betaald worden. De entree bedraagt 2.000 rp. Penimbangan Beach wordt ook wel PP genoemd.

Voordat je aan het echte PP komt rij je eerst nog een stukje door een klein vissersdorp. Hier liggen dan ook van die prachtig gekleurde boten. Helaas heb ik daar een iets minder goede ervaring mee. Ik wilde een keer mee varen en mijn foto’s maken van hoe men werkt op een dergelijke boot. Of ik maar even 1 miljoen roepia wilde betalen. Ik dacht het dus niet.

PP is bij uitstek een geschikte plek voor mensen die op zoek naar gezelschap zijn. Langs de hele kustlijn (maar helaas niet meer overal) staan er kleine warungs waar je echt lekker kunt eten en goedkoop. Lekker je drankje doen en wat contacten leggen. In het weekend is het hier altijd een drukte van jewelste. Ongeveer in het midden heeft Krisna een mega restaurant en/of ontmoetingsplaats gebouwd. Ook hier is het eten lekker, alleen wat duurder. Op het einde van deze gezellige weg ligt een tempel, maar is doorgaans gesloten.

 

Pantai Indah Singaraja

Wat mij aan dit strand opviel was de weg er naar toe. Vanuit de hoofdweg gaan we naar links, rijden een stukje door en dan komen we in een straat terecht waar geen stukje plastic en/of afval ligt. De huizen allemaal even proper, mooi, schoon en afgewerkt. Het strand zelf heb ik geen enkel stukje plastic zien liggen. Ook in het water niet. Het strand was leeg. Verder geen activiteiten, geen warung, niets waar je even kon zitten. Hier heerste een enorme stilte terwijl je heel kort op de hoofdweg zit. Een mooi strand.

 

Pantai Batu Sanggu

Dit strand is het contrast van Pantai Indah Singaraja. Hier is het strand ruiger, geen huizen, wel een grote Warung Ikan Bakar, een Karaoke Bar en een gewone bar. Rechts van dit strand zie je de armoede van Bali. In de zee de visser die zijn dagelijks brood bij elkaar staat te hengelen.

 

Pantai Lingga

Dit strand was misschien wel de grootste verassing. Ik kwam aanrijden, groot hek. Klein poortje dat open stond en een bord “Tidak Parkir”. Hmmmm…nou dan maar rechts. Stuk doorgereden. Weer een grote poort met beveiliging. Oh een afdeling van de politie. Dan maar terug en door het kleine poortje. Motorscooter geparkeerd en niemand zie iets. Maar waar ik terecht was gekomen was een Chineese begraafplaats en wel tot aan de kust. Het meest verwonderlijke was wel dat er op het terrein twee crematoriums aanwezig waren. Een echt strand was er dan ook niet. Een gemetselde muur die als kering voor het water moest dienen. Een smalle strook zand met keien.

 

Pantai Canplung

Vanaf de hoofdweg een lange weg naar de kust. Ook hier weer een gemetselde muur om het zeewater te keren. Wel was hier weer een tempel en een warung waar het toch gezellig door werd. In het water wat grote keien waarop een man zat te vissen.

 

Kerobokan Beach

Het eindpunt van deze trip. Dit strand benaderd Lovina Beach het meest. Hier moet je de hele dag entree betalen en bedraagt 2.000 rp. Op het strand vind je de nodige warungs waar je heerlijk versie vis kunt eten. Ik heb hier mijn vaste warung. In het hoekje weggedoken staat een kleine warung. Haar man vangt in de vroege ochtend de vis en samen met haar dochter bestiert zij de warung. Heerlijk aan het strand de vis met je handen eten, de smaak komt dan nog beter tot zijn recht. Altijd rechts eten, de linker hand is niet rein genoeg daarvoor. Omdat er geen toilet papier gebruikt wordt maar de linker hand met water.

Na het eten even lekker een stukje de benen gestrekt. Er was alweer van alles veranderd en bijgekomen. Er worden nu een aantal warungs of toko’s gebouwd. Ben benieuwd als het klaar is. In ieder geval voor mij een heerlijk strand om er te zijn, te eten en te genieten. Ik had de vis, warme thee, kelapa met ijs en citroen en ik moest betalen 70.000 rp. Nou dus genieten hoeft niet duur te zijn.

Vanuit Kerobokan nog even langs Carefour en Hardy’s geweest. Nou daar kon je een kanon afschieten dan raakte je niemand en niemand zou er wakker van schrikken. Verschrikkelijke wat een dooie boel. Dus maar gauw naar huis.

Een fijne dag die mij weer van alles over Bali heeft mogen laten zien. Op naar deel drie over Singaraja. Ik ben een bevoorrecht mens.

03 december 2018