Singaraja De Haven en Omgeving


Singaraja Kota

Het is onmogelijk om alles wat je kunt bezichtigen in Singaraja in één verhaal te vertellen. De stad Singaraja heeft ook een uitgebreide en lange geschiedenis. Dit verhaal is het beste te lezen op mijn website. Zo zie je dan de foto’s die bij elk onderdeel horen.

Geschiedenis

Singaraja was vroeger de zetel van het regentschap van het vroegere koninkrijk Buleleng. De oude speling van het woord Singaraja is Singaradja en betekent “Leeuwenkoning”. Het is de bijnaam van de machtige koning Ki Gusti Ngurah Panji Sakti. Onder zijn bewind groeide in de 17de eeuw de macht en de economische groei van en in de regio Buleleng. Onder zijn heerschappij kreeg het een belangrijke machtspositie in de regio.

Vanaf de 10de eeuw was Singaraja een populair handelscentrum onder de Aziaten en met name onder de Arabieren. De Arabieren brachten rond de 15de eeuw de Islam naar Bali. In deze bloeiende handelsperiode werden goederen als wapens en opium ingewisseld voor vers water, voedsel, vee en slaven. In de periode van Panji Sakti werd in 1604 het paleis Singaradja gebouwd waar nog steeds één van de nazaten woont. Na zijn overlijden wist de koning van Karangasem Buleleng te veroveren en deze bezetting duurde tot 1823. Echter 25 jaar later werd het gezag overgenomen door de Nederlanders.

Door het Nederlandse gezag kreeg de regio Buleleng en met name Singaraja weer een belangrijke machtspositie. Het werd in deze periode het bestuurlijke centrum van Bali en de Kleine Soenda-eilanden. Deze periode duurde tot 1958. De haven van Singaraja was ook de traditionele aankomst haven voor zowel de handelsschepen als het particulieren vervoer.

De moeder van Sukarno, die in 1881 werd geboren, heeft haar jeugd doorgebracht in Bale Agung, Singaraja.

In 1958 werd Denpasar tot hoofdstad benoemd en vertrok alles uit Singaraja.

De stad telt momenteel ongeveer 120.000 inwoners. Het dagelijkse verkeer komt heel vroeg op gang en is zeer intensief. Met name het vrachtverkeer heeft een enorme vlucht voorwaarts gemaakt. Het is de tweede grote stad op Denpasar na. Singaraja heeft zijn glans van vroeger volledig verloren en is economisch volledig ingestort nadat Singaraja de titel van hoofdstad van Bali werd afgenomen door Denpasar.

Maar Singaraja is op de terugweg. Singaraja heeft een van de grootste universiteiten van Bali, de Ganesha University of Education en vele andere elite-campussen. Evenzo zijn er veel goede scholen die niet minder elitair zijn, een van de scholen SMAN 1 Singaraja is de oudste school in Bali. Op het strand van Lovina Beach tref je dagelijks studenten aan die gesprekken aangaan met toeristen om hun Engels te verbeteren. De laatste tijd zijn deze studenten vooral geïnteresseerd hoe in Europa het afval wordt aangepakt. Het zijn soms heel boeiende gesprekken die ik dan heb.

Er is veel geschreven over deze periode en er is dan ook veel terug te vinden in boeken en op internet en met name pagina’s als Wikipedia en Getaway Travel.

Wanneer je aan deze kant van Bali op vakantie komt dan weet je dat je hier gelukkig geen Kuta, Seminiak, of Canggu aantreft. Deze streek is een heel stuk rustiger wat betreft toerisme. Het is echter een grote misvatting dat Singaraja en omgeving niets te bieden heeft. Hier in Singaraja vind je een groot gedeelte van de geschiedenis van Bali.

Ik begin mijn trip door Singaraja met de haven.

Tugu Mekepung/ Karapan Sapi

Wanneer we Singaraja stad binnenkomen dan is het eerste wat we zien twee grote standbeelden. Het zijn 4 ossen in een span. Het stelt een wedstrijd van ossen voor oftewel Bull Races. Het symboliseert een gevoel van vechtlust en cultuur. Het laat ons ook zien het belang van de rol van koeien in het leven op Bali.

De stad door, waar het een drukte van jewelste is. Verkeer dat kris kras door elkaar gaat. Het is één rechte lijn tot aan de laatste stoplichten waar de weg alleen maar naar links of rechts gaat. De haven is naar links en het is een eenvoudige weg die zich van zelf wijst.

 

Oude Pakhuizen

Links en rechts van de weg zie je de pakhuizen. Eigenlijk is het hele gebied rond om de haven voorzien van de oude pakhuizen uit de tijd dat de haven nog floreerde. De oude pakhuizen direct in de buurt van de haven zijn veelal ingericht als een soort groothandel. Maar je vindt er ook een apotheek, dierenwinkel, ijzerhandel. Sommigen hebben er zelfs een woning van gemaakt. Sommigen wonen benden en andere weer boven. Die boven wonen hebben onder dan hun winkel. Echter veel van de pakhuizen verkeren in een zeer slechte staat.

Ik volg de weg naar links het grote plein op naar wat vroeger de aanleg plaats geweest zou kunnen zijn. Op dit grote terrein vinden we op het einde een aantal warungs waar het lekker eten is. Ook zijn er een aantal plaatsen waar de lokale bevolking samen komt en geniet van het schaak en/of damspel. En ook hier, aan het toch wel niet fraaie strand, doen mensen hun ceremonie.

Op zaterdagavond is dit plein een drukte van jewelste. Overal kleine kraampjes met heerlijke etenswaren en vooral de pannenkoeken zijn zalig.

De Brug

De oude brug die vroeger het ene deel van Singaraja met het andere deel verbond ligt er nog steeds. De brug stamt uit de periode van de Nederlandse bezetting (Koningin Wilhelmina) en is 110 jaar oud. Voor voetgangers is deze brug nog beschikbaar en je kunt aan de breedte zien dat het huidige vrachtverkeer en normale verkeer beslist geen gebruik van deze brug zou kunnen maken. De brug verkeerd in goede staat en is onlangs nog geschilderd.

Het Standbeeld Ketut Merta

Het standbeeld is van de Balinese patriot Ketut Merta. De Nederlanders probeerde na de Tweede Wereldoorlog de machtsverhoudingen te herstellen. Een Nederlandse patrouilleboot ging de Nederlandse vlag in de mast hangen. Echter Ketut Merta wilde en kon dit niet accepteren, klom in de mast en verving de Nederlandse vlag voor de Indonesische vlag. De Nederlanders doorzeefde hem door het vuur op hem te openen met hun machinegeweren. Een belangrijk standbeeld.

 

Ling Gwang Kiong Chinese Temple

Toen ik in 2008 voor de eerste keer de Tempel bezocht werd ik begeleid door een Chinese man die naar mijn gevoel ver in de 70 was. Het sprak heel goed Engels en was beslist een kleurrijke verteller. Hij wist niet alleen veel te vertellen over de Tempel, maar ook over de periode dat de Nederlanders hier aanwezig waren en daar was hij niet zo over te spreken. Het was natuurlijk ijdele hoop om hem nu weer aan te treffen en dat was ook zo. Hij was overleden. Je hoeft geen entree te betalen, alleen maar een donatie en je geeft de bewaker een klein bedrag.

De reden dat er in de haven een Chinese tempel is gebouwd komt omdat in de oudheid een Chinese leider werd benoemd tot het hoofd van de haven. Hij moest dan de belastingen voor Balinese koningen innen.

De binnenmuren zijn versierd met Chinese kalenders en het verhaal van Sun Go Kong. De lokalen mensen komen ook voor het lezen van de bestemming en voor de traditionele Chinese medicijnen. In deze tempel worden drie verschillende religies gevierd, taoïsme, confucianisme en het Chinese boeddhisme. Op de muur bij het altaar, zijn talloze muurpanelen te zien die de Romantiek van de Drie Koninkrijken voorstellen. Gebaseerd op de echte geschiedenis van de Drie Koninkrijken van bijna 2000 jaar geleden.

Overzicht van de haven

Dit was mijn tweede dag Singaraja en omgeving.

06 december 2018