Regenseizoen Lovina


De weersvoorspelling voor vandaag bereikte ons in de late namiddag en die loog er niet om. Zou het drama van tweeëntwintig januari 2019 zich gaan herhalen? Boten lagen toen overal kapot op het strand, hingen in de bomen of waren in de hoge golven verdwenen. In de plaats Anturan was in 2019 80% van het aantal beschikbare boten volledig kapot of weg.

Op internet nog eens gauw nagekeken of de voorspelling wel klopte en ja hoor. De getij tijden voor Bali worden weergegeven door Airport Lefts en dat ligt vier kilometer van Kuta vandaan. Op hun website gekeken maar er wordt niet verder voorspelt dan 10 januari. De maanstanden kaart geraadpleegd. Maar je kunt alleen maar zien wanneer nieuwe maan en volle maan is. Het blijft dus allemaal koffiedik kijken.

Alert was wel iedereen. Alle boten lagen op het hoogste stuk van het strand zover als ik kon kijken. Helaas hebben ze in Anturan maar een hele smalle strook als strand. Toen ik aankwam op het strand rond half zes was het nog rustig. Er was wel wat golfslag en voor Lovina toch al meer dan gebruikelijk omdat we hier altijd een zee hebben zo glad als een spiegel.

Naarmate de minuten verstreken verlieten ook steeds meer mensen het strand, de lucht werd donker blauw, aan de overkant (Java) zag je de bliksem, de wind kwam opzetten vanuit de zee en nam in kracht toe waardoor ook de golven woester en hoger werden. Er viel een drup regen, maar die haalde de bodem niet en was al verdampt tijdens het vallen.

Na het avondeten ben ik nog even terug gegaan naar het strand en alles was rustig. Ook nu op het moment om 22.40 is de wind gaan liggen en is er een zwoele avond.

Geen paniek maar we zullen alert moeten blijven en de voorspellingen gewoon goed volgen en alles zo goed mogelijk beveiligen, ook al is dat soms moeilijk uit het oogpunt van broodwinning.

04 januari 2019