PPLP Pansophia Singaraja


Wanneer je op het strand bij Lovina Beach zit dan zijn er altijd jongeren die bij je komen zitten en vragen of je tijd hebt. Ze willen graag Engels leren. Het zijn altijd leuke gesprekken. Zij zijn de toekomst van Bali en als er iets opvalt dan is dat wel hun zelfstandigheid en gedrevenheid om hun studie tot een goed einde te brengen. Geen verkering en niet vroeg trouwen. Eerst studeren en zorgen voor een goede baan. Dat is bij de meeste het motto.

Zo werd ik eergister uitgenodigd door Ferdy, hij studeert aan PPLP Pansophia in Singaraja. Hij studeert voor “bartender”. Er werd op zijn school een test gedaan door de jongeren op het gebied van koken, serveren en de drankjes achter de bar klaar maken. Het werd allemaal heel officieel opgezet.

Het zijn allemaal deelopleidingen van zes maanden. Singaraja telt op dit moment 43 van dergelijke scholen. Op de school van Ferdy zitten voor het onderdeel toerisme 300 leerlingen.

Je werd opgehaald en naar de school gebracht wat gedeeltelijk ingericht is als een hotel. Bij aankomst was er eerst een ontmoeting met de directeur van de school. Deze legde uit wat de opzet was. Daarna ging je terug naar de auto en startte het officiële programma. In de auto gaan zitten, de deur werd opengedaan, lopen naar de achterbak en de hotelmedewerker haalde de koffer eruit en samen liepen we naar de receptie. Bij de ingang lagen bloementjes op de grond met het woord welkom.

Bij de receptie was het heel officieel. Het was een normale boeking voor een kamer. Je kreeg je coupon voor het ontbijt, inloggegevens voor de wifi, je gastenkaart met daarop informatie. Na de boeking werd je door weer een andere medewerker begeleid naar je kamer. Hij legde alles perfect uit. Terug naar de lobby waar je opgewacht werd door een leuke dame die je naar het restaurant bracht, dat op de derde verdieping ligt. Eerst naar de bar om je drankje te bestellen om vervolgens naar de tafel gebracht te worden. Deze was al van te voren helemaal klaar gemaakt. Daarna begon het ritueel van menu kaart, bestelling opnemen tot aan het dessert. Dat deden ze allemaal heel serieus. Na afloop zag je bij iedereen de spanning weg ebben en wilde men maar wat graag samen foto’s maken.

Alles werd verteld en uitgelegd in het Engels. Sommigen spraken perfect Engels, ze waren allemaal enorm nerveus en deden ontzettend goed hun best. Dit was een leuke ervaring.

22 maart 2019