Opening Lovina Festival 2018


De eerste dag Lovina Festival

Vroeg in de ochtend werd er nog hard gewerkt en flink geoefend. Toen wij, vriend Jean en ik, aankwamen wist ik niet wat ik zag. Een ware metamorfose had de nacht er voor plaats gevonden. Hier kon je zien dat er tot laat in de nacht was doorgewerkt. Langs de hele kust waren al de tentjes nu bemand, met eten, kleren, schildrijen, promotie voor een andere streek in Bali. De stoelen stonden allemaal klaar, het podium zag er op zijn best uit. De planten stonden er voor met een ring van afrikaantjes voor de planten. Nog meer schepen hadden aangelegd. Het marine schip lag ook al voor anker aan de kust.

Er stond al een band op het podium die flink aan het oefenen was. De laatste hand werd gelegd aan de elektriciteit, er werd nog driftig geveegd. Druppelsgewijs kwamen de toeristen en de lokalen bevolking naar het hart van Lovina, het standbeeld van de dolfijnen.

Politie en militairen waren het verkeer aan het regelen en zorgde ervoor dat de Vips naar de goede plaats werden begeleid. Het ontvangst comité voor de Bupati stond al klaar. Bloedheet was het en het comité was blij dat ze wat te drinken kregen en af en toe in de schaduw konden staan. Het was nu wachten op de komst van de Bupati. En daar kwam hij dan eindelijk, iedereen nerveus. Nerveus en waarvoor. Deze Bupati is de rust en eenvoud zelf. Geen security om hem heen. Hij zag Jean en mij staan en gaf ons een hand en vroeg heel belangstellend waar wij vandaan kwamen. Een gesprekje van misschien twee minuten voor dat hij naar het officiële ontvangstcomité ging. Dat siert hem enorm. De Bupati is gebleven tot aan het einde van alle voorstellingen en dat was 23.00 uur. Rutte was al na een half uur vertrokken.

Voordat het hele programma goed van start ging stonden op het strand 800 allemaal even mooie dames opgesteld, gekleed in de traditionele kleding in de kleuren rood en wit. In zo een grote groep heb je altijd wel iemand waar je oog speciaal opvalt en dat was deze keer ook. Je kunt dan best wel aardige foto’s maken en vooral als het oogcontact dan wederzijds is. Na deze dans was het tijd voor Bupati en genodigde om richting podium te gaan en te starten met het officiële openingsprogramma.

Na de traditionele openingsdans op het podium werd uit volle borst het volkslied ingezet. Daarna werden wat speeches afgestoken door een aantal Vips en was het tijd om te gaan eten. Na het officiële gedeelte kon het programma van start. Er was nog meer traditionele dans en natuurlijk de bands mochten niet ontbreken. De gitarist van de band treedt normaal ieder weekend op in Funcky Place en het is een ware beleving om hem te zien spelen. Muziek, gitaar en hij smelten samen tot een instrument waarbij hij alles om hem heen vergeet en helemaal tot het uiterste gaat met spelen.

Het was de 23ste opening maar deze overtrof echt werkelijk alles. Het liep allemaal in elkaar over en het was een en al enthousiasme wat er bij iedereen vanaf straalde. Lovina en alle mensen die hier aan mee gewerkt hebben verdienen gewoon een hele dikke vette negen.

27 september 2018