Opening Buleleng Festival 2019


Het organiseren van een festival is de organisatie van Buleleng wel toevertrouwd. Het is ieder jaar weer een schitterend festijn. Dit jaar wilde ik wel eens bij de opening zijn. Het festival vindt plaats bij het Tugu Singa Ambara Raja Monument.

Het standbeeld is het symbool van Singaraja en werd gebouwd om Ki Gusti Ngurah Panji Sakti te herdenken. Hij was in het jaar 1660 heerser van het Noordelijke deel van Bali. Het is een gevleugeld leeuwstandbeeld en symboliseert sterkte en de krachten van de machtige leider van Bali. Het beeld wordt ondersteund door een lotusbloem.

Toen ik aankwam was het eerst eens een goede plek voor de motorscooter te vinden. Gelukkig waren er heel wat parkeerwachters en kon ik de motorscooter op een mooi plekje zetten en toen te voet verder. In de straat naar het standbeeld toe zaten al vanaf vier uur een 500 tal schone dames te wachten om hun Panyembrama dans tijdens de officiële opening uit te voeren. Deze dans symboliseert het welkom heten. Om zes was dan daar opeens het moment.
Ik werd door een officiële fotograaf meegenomen en zo stonden we alle twee op een goede plek om wat leuke foto’s te maken van de hoogwaardigheidsbekleders. Waaronder de Regent van Noord Bali, Putu Agus Suradnyana en de Regionaal secretaris van het regentschap van Buleleng Ir. Dewa Ketut Puspaka.

Na dit officiële gedeelte ben ik naar huis gereden, Oni mijn hond eten gegeven en zelf ook de warung ingedoken. Daarna weer terug voor het avondprogramma. Motorscooter weer mooi geparkeerd, maar nu moest ik toch een stukje verder lopen. Nu was het eerst stuk helemaal ingericht met eetkraampjes. Jammer dat ik al gegeten had. En overal moest ik even stoppen om foto’s te maken en maar giechelen en lachen. Tijdens het officiële gedeelte had ik de dame in het geel en blauw ontmoet en ze wilde me maar een smeerseltje aanpraten. Nu was ik de klos en moest gaan zitten en ze masseerde mijn nek en schouders er mee. Na afloop gekocht.

Naar het podium gelopen en gewacht op de eerste band. Perfecte band. Engelstalig, twee perfecte stemmen en de gitaristen waren super. Daarna begon het gepraat weer en dat is allemaal niks voor mij. Rustig terug gewandeld naar de motorscooter en richting Funcky Place in Lovina gereden waar ik nog een biertje heb gedaan. Ook daar was het super gezellig en werd het iets later dan bedoeld was.

Het festival duurt tot 10 augustus. Ik heb nog niks in de planning staan om de andere dagen te gaan kijken. De opening was gewoon weer grandioos.

07 augustus 2019