Omhoog…….


Gister was een gemengde dag. Als eerste werd er richting de oudjes gereden om de foto af te geven en daarna werd bepaald hoe we de dag zouden doorbrengen. Wij geven namelijk geen enkel pakket af of we hebben zelf gecontroleerd of de betreffende persoon en/of gezin het wel echt nodig heeft. Samen met Pemangku en Jeny zoeken we een bepaald gebied uit in Gambuh, we maken een afspraak met de Kepala Dusun en we gaan er samen naar toe. Het eerste stuk was omhoog en omhoog en vandaaruit was het wandelen en dat waren paadjes nou ja. Ooit een keer stenen in de modder gedrukt zo breed als een band van de motorscooter en daar moesten we dan als klimgeiten omhoog.

Op aanwijzing van de Kepala Dusun gingen we dan kijken, maar zoals het alle dagen gegaan is ging mijn blik rond en zag ik weer iets dat leek op een huis. Ik vroeg niks maar liep er gewoon heen. Soms was het niks maar soms was het gewoon hartverscheurend wat je dan aantrof en dan was de gezamenlijke beslissing gauw genomen. Op de foto staat links de Kepala Dusun, in het midden Pemangku en daarnaast Jeny. Alle drie doen alle werk als vrijwilliger. Jeny is lerares en er is dan ook geen werk op het moment.

Op een plaats waren we naar Nenek aan het roepen. ik hoorde wat en liep haar kant uit. Samen terug gelopen en alle gezinnen in haar buurt een bezoek gebracht. In een van de gezinnen was een meisje van misschien een jaar of 20 bedlegerig, ze heeft polio. In deze driehoek van gezinnen was de keuze gauw gemaakt. In dit gebied van Gambuh wonen 70 gezinnen waarvan er 14 vallen onder de noemer prioriteit en die hebben we allemaal bezocht en daar een beslissing in genomen. Maar eigenlijk hebben al die andere gezinnen dezelfde hulp nodig.

Bij een ander gezin zat de jongeman zijn huiswerk te maken en moest hij de vorderingen via zijn telefoon door geven aan de leerkracht. Mooi houtsnijwerk en de hamer die erbij lag riep bij mij meteen een hele hoop persoonlijke herinnering op toen deze lang behoorde tot mijn dagelijkse uitrusting.

Het werk hoog in de bergen stelt wel iets anders voor dan lager. Een motorscooter is in deze eeuw dan ook onontbeerlijk. De afstanden zijn te groot om die al wandelend te overbruggen. De wegen bestaan uit de omschreven paadjes of uit een lappendeken van gerepareerde beton gecombineerd met asfalt en daartussenin stroken van alleen maar keien of kiezels. Soms stond de motorscooter zodanig geparkeerd dat je de speciale knop in de rem links moest gebruiken en achter het achterwiel een steen moest leggen.

De huizen, de keukens, de doucheruimte met toilet zijn in deze streek nagenoeg overal het zelfde. Daar waar wij komen is er pure armoede. Daar staan geen lekkere kruiden in de keuken, daar zit een handjevol rijst in een pan of korf. Deze rijst wordt vaak gemengd met de bekende ceremonie banaan of met een speciaal blad. De cassave of de knollen aan bepaalde planten vind je in deze keukens terug. Als er kippen rondlopen dan hebben ze het geluk voor een ei of misschien slachten ze de kip. Maar dat is vaak meer bot dan wat anders. Kippen, honden en katten moeten voor hun eigen voedsel zorgen en dat is er nagenoeg niet.

De Indonesische regering heeft besloten dat vanaf 24 april het land en alle eilanden volledig dicht zijn tot 01 juni 2020. Er is geen particulier vliegverkeer en geen particulier scheepverkeer mogelijk. Alleen transport voor goederen mogen plaats vinden. Wat de situatie na die datums is dat weet niemand en aan misschien dit of dat hebben we natuurlijks niks. Er mag 1 ding zeker zijn en dat is dat voordat de toeristenstroom weer op gang gekomen is we maanden verder zijn. Maanden van werkeloosheid, bedrijven zullen failliet gaan, geen geld meer om wat dan ook te kopen. Hoe gaan we hier met ons allen mee om? hoe gaan we de armste der armen ondersteunen? Het blijft maar door mijn hoofd spoken.

De sponsorbedragen die ik nu heb ontvangen ga ik dan ook splitsen. Maandag worden de 20 miljoen roepia van SPI gebruikt om 88 pakketten aan te kopen en te verdelen. Het resterende bedrag van 6,2 miljoen roepia kunnen we ongeveer 28 pakketten mee kopen op woensdag en verdelen op donderdag.

Zo nu een biertje en naar bed. Morgen een pittige dag.

Ja hoor je mag dit delen.

26 april 2020