Omgeving West Bali


Omgeving West Bali

Gistermorgen vroeg uit de veren. Ik had een druk programma. Als eerste moest ik er voor zorgen om voor 08.00 op het bijkantoor van de politie te zijn. Mijn rijbewijs moest verlengd worden. En blij toe dat ik zo vroeg was gegaan. Om 08.30 stroomde het vol en toen zat ik er al met mijn nummertje 17. Om half tien liep ik naar buiten. Snel naar huis voor een kop koffie en dan op weg richting Negara.

De route zou lopen via Seririt – Lembah Naga – Selemadeng – Perancak – Negara – Tuwed – Gilimanuk – Pemuteran en Home.

De route had een tweeledig doel. Ik wilde na lange tijd weer eens echt voelen hoe het is om de hele dag om de motorscooter te zitten en ik wilde uitzoeken waar aanstaande zondag gestreden wordt om de Jembrana Makepung Cup 2018. Ik heb nu twee plaatsen gekregen en dat is Tuwed en Desa Peh Kaliakah. De races zouden om 07.00 beginnen. Ik heb nog twee kennissen die voor mij zouden gaan informeren. Maar even afwachten.

De route tot aan Lembah Naga is een grillige maar ontzettend mooie route. Waarom grillig? Het wegdek is op sommigen plaatsen heel erg slecht. De weg wordt gebruikt door vrachtwagenchauffeurs die de weg naar Seririt willen inkorten. Het zijn er gelukkig niet veel, de weg is namelijk net zo breed als een vrachtauto en het gaat met momenten behoorlijk stijl om hoog. En wat stijl omhoog gaat, gaat ook weer stijl om laag.

Je rijdt het ene stuk en dan voel je de warme wind om je heen draaien. Op het volgende stuk is het rillen geblazen, dan zie je rondom je de kille mist of je staat de foto in de regen te maken. Met verbazing ben ik door dorpjes gereden waar het schoon is. En het dorp Telaga viel daar enorm bij op. De huizen waren proper en schoon, op de straten was geen papiertje, geen stukje plastic te bekennen.

In het begin van de route was men bezig de weg te verbreden. Iets wat ze op heel Bali proberen te doen om zo het zwaardere verkeer meer doorgang te geven. Ook langs deze prachtige route is de vooruitgang op bepaalde stukken niet afwezig.

In de steilte van de berg is een jong echtpaar het gras voor de koe of koeien aan het snijden. Ik kom heel veel motorscooters tegen die beladen zijn met gras voor de koeien. Ze rijden zo rap dat het maken van een foto gewoon niet lukt. Stoppen….afstappen..…camera pakken en zoef ze zijn al weg.

Bij Lembah Naga heb je altijd een prachtig uitzicht, ook al lag er deze keer een deken van mist over heen. Een heel apart uitzicht. Iets verder op de heilige boom waar je onder door kunt rijden.

Op heel veel plaatsen staan de rijstvelden er weer schitterend bij. De watermeloenen zijn rijp om naar de markt te gaan. De dames lopen af en aan om vanuit de plantage de meloenen naar de wagens te brengen om vervolgens te wegen en te onderhandelen over de prijs.

Wat ik altijd zo jammer vind is dat je prachtige uitzichten hebt, je wilt een foto maken en wat hangt er dan voor je neus, juist ja een elektriciteitskabel dik of dun. Dan maar op de knieën of op de buik gaan liggen en dan kijk je naar beneden…en dan moet ik denken aan het dorpje Telaga waar je geen afval tegenkomt. Jammer.

Voordat je in Negara komt, kun je door het dorp – omgeving Perancak rijden. De laatste keer dat ik in die omgeving was wilde ik per se de vissersboten zien. Toen had ik pech, ze waren al uitgevaren. Nu trof ik het. De kleinen haven lag vol met deze prachtige schepen. Ik had zelfs het geluk dat ik kon kijken hoe een dergelijke boot van hout wordt gemaakt. Het is mijn wens om een keer met een dergelijke boot mee de zee op te gaan en te kijken hoe de vissers hun vis binnen halen.

Van hieruit heb ik de weg voortgezet richting Negara – Gilimanuk en naar huis. Het was een heerlijke dag en ik ga zeker die kant van Bali vaker bezoeken.

14 november 2018