Omgeving West Bali Twee


Omgeving West Bali Twee

Vanmorgen om zes uur opgestaan, gauw gedoucht, water was al aan het fluiten, dus snel koffie. Spullen gepakt en hups op naar………..?????? Ergens in de buurt van Negara. Volgens internet zou de Bull Race in Tuwed plaats vinden. De start zou om 07.00 zijn. Maar Bali zou Bali niet zijn als dat tijdstip gehaald zou worden. Daarbij een wedstrijd duurt langer dan een uur.

Het was niet echt druk op de weg. Veel vrachtverkeer en dat is alleen maar gunstig. Ben je ze eenmaal voorbij dan heb je vrij baan tot aan de volgende vrachtwagen en dat duurde wel even. Dus stukken waar de gaskraan lekker open kon. Ik had de zon in mijn rug en daar dus geen last van. Oké, ik kom in Tuwed om 08.00 en denk tijd genoeg te hebben. Hmmmmmm..…ja maar waar. Ah daar loopt een papa met zijn kinderen. Had me voorbereid hoe te vragen met als ondersteuning een foto. Nou die beste man stond mij aan te kijken of ik een olifant was die een sigaar stond te roken. Het antwoord was dus simpel: “Tidak”…ikke niet weten….

Doorgereden. Ah een autogarage. Stoppen…telefoon erbij en ja hoor de zoon die wist het. Even in mijn telefoon type en weer gassen. Het adres werd: Jalan Desa Delod Brawah. Nee hoor en het antwoord was “Habis”. Volgende plek: SD 1 Kaliakah en daarna Yeh Kuning…ook niet….inmiddels was het al half tien geworden en de honger en dorst begon zich te melden.

Even nadenken waar ik wat leuks had gezien onderweg en dat was Yeh Kunning bij Desa Delod Brawah en dan aan het strand. Ingetypt in de telefoon, motorscooter gedraaid en onderweg naar de koffie en snacks.

Wat is het daar mooi en dat geldt voor heel West Bali. Het ondergeschoven kindje van Bali. Het strand op en kijk naar links en naar rechts. De tempel die in gort ligt, het gezin met de voeten in het water. De jongens die aan het surfen zijn. Daar zat hij dan. Helemaal ingepakt in het zand tot aan zijn middel. Parasol erbij en pa geniet met volle teugen. We zwaaien naar elkaar…pa foto….ja natuurlijk en hij lacht.

Vandaaruit ben ik richting Gilimanuk gereden maar ik wilde een stop maken in Palasari waar de oudste Katholieken kerk, “Gereja Katolik Hati Kudus Yesus”, van Bali staat. De gotisch uitstralende kerk is ontworpen door de Nederlandse architect A.M. De Vriezen en de pastoor in die tijd was B. Blanken. De kerk stamt uit 1958 en verkeerd in een perfect staat. Iedere ochtend is er een mis om 06.00 uur. Alleen op zondag is de mis op 06.30 en om 08.30.

Maar voordat ik zover was moest ik natuurlijk eerst weer eens de bezigheden zien van de mensen die in de rijstvelden aan het werken waren en daar ging een straat naar links. Die ingedoken en daar kwam ik uit bij “Pantai Candikusuma”. Er moesten wat trappen overwonnen worden om een prachtig uitzicht te krijgen. En zie daar, er lagen twee prachtige boten in het water die met de visvangst bezig waren. Het huisje midden in het water met daaromheen een soort afzetting is een kweekvijver voor vis. Deze vis wordt niet uitgezet maar wordt gebruikt voor de export naar Japan en China.

Na dat alles op mij ingewerkt was heb ik de weg terug genomen naar huis, Banyualit.

Het was weer een mooie dag in de omgeving van West Bali en wat is het daar mooi, rustig en op veel plaatsen best wel schoon. Het zal hier niet bij blijven. En die Bull Races….die komen wel.

18 november 2018