Ogoh Ogoh en Nyepi 2018


Wat was het weer grandioos. Melasti…Ogh Ogh en Nyepi behoren tot de grootste en voor mij de mooiste ceremonies van Bali. Maanden van te voren starten de jongeren met het maken van poppen van papier-maché, bamboe, hout en soms ook wel piepschuim, de muziek te oefenen, de voorbereidingen voor de verhalen die in dans, tijdens de tocht, worden uitgebeeld. Het gebeurd allemaal met een enorme bevlogenheid. Elke Desa heeft een dergelijke tocht en elke Desa verstrekt een klein bedrag om dit te realiseren. Het meeste geld moet komen van giften en de jongeren zijn daar dan ook maanden mee bezig. Vaak zie je dat de voorbereidingen al in november, van het jaar voorafgaande aan de Ogoh Ogoh dag, starten. Dagelijks zijn de jongeren hier mee bezig.

Dit jaar heb ik weer eens gekozen voor het Dorp Anturan, een klein dorp maar met ontzettend veel kunstzinnige jongeren. Het was een genot om dit feest hier te mogen mee maken.

Ogoh Ogoh

Ogoh Ogoh vindt altijd plaats op de dag voor Nyepi. Maar wat is Ogoh Ogoh nou precies? De naam komt van het Balinese woord Ogah Ogah en dat betekent heen en weer schudden. Dat is dan ook precies wat er gebeurd tijdens de tocht. Op heel veel momenten tijdens de tocht wordt de pop heen en weer geschud. Wanneer de weg breed genoeg is wordt er zelfs stevig en hard rond gedraaid. Hierdoor weet de geest dan ook geen weg terug meer naar het dorp. In de ochtend van Ogoh Ogoh maken de mensen een kleine ceremonie voor hun huis. Dit om de geesten te bedanken en gunstig te stemmen. Ook op kruispunten of plaatsen waar wegen elkaar kruisen doet men dit.

Ogoh Ogoh zijn reuze poppen gemaakt van licht materiaal zodat deze goed en gemakkelijk gedragen kan worden. De poppen zijn gemaakt in de vorm van Bhuta Kala oftewel de boze geesten en wezens die ons leven willen komen verstoren. Het wordt gesymboliseerd als een eng en woest wezen dat al het slechte van de natuur in zich heeft en dat wil overbrengen naar de mensheid. Men hoopt nu door dat door het lopen van de tocht en op het einde de kwade geesten bij de zee te verbranden, dat al deze negatieve invloeden bij de mens wegblijven en dat men in rust kan verder leven. Dat er weer een balans gecreëerd wordt tussen God, de natuur en de mensheid. Tijdens de tocht worden er verschillende mythen uitgebeeld door dans en door een verteller wordt het verhaal verteld. De goden die in deze verhalen voorkomen zijn: Garuda. Siwa, Ganesha, Durgha en Randga. Het is het verhaal van de grote vogel tegen de kleine vogel, het verhaal van goed en kwaad.

Over het ontstaan van Ogoh Ogoh bestaan heel veel versies en zijn de meningen daarover erg verdeeld. Een mening is dat Ogoh Ogoh ontstaan zou zijn tijdens het oude Balinese Koninkrijk (Dalem Balingkang)of dat Ogoh Ogoh zou ontstaan zijn in de plaats Karangasem of dat de Barong Landang aan de basis van de Ogoh Ogoh heeft gestaan. Maar het blijft een feit dat Ogoh Ogoh wel de mooiste ceremonie op Bali is.

 Nyepi

Nyepi is een nationale feestdag in Indonesië, maar op Bali wordt deze dag zeer intens beleefd. Het is de dag na Ogoh Ogoh en gaat in op 06.00 tot en met 06.00. Het is “De Dag van de Stilte”. Het is het Nieuwjaar volgens de Bali Kalender ( en we vieren het jaar 1940). Het is de dag van meditatie en zelfreflectie. Dat betekent dat men zich niet mag verplaatsen, niet met scooter, auto of te voet. Men dient thuis te blijven, geen radio, geen muziek, geen televisie, geen licht en voor sommigen is het zelfs een dag van volledig vasten. Het vliegveld is gesloten en toeristen wordt gevraagd deze dag te respecteren en niet naar het strand of elders te gaan. Dit jaar, 2018, is het voor de eerste keer dat internet is afgesloten. De enige uitzonderingen hierop zijn bedreigende levensomstandigheden en hulpdiensten ter plaatse kunnen komen en vrouwen die gaan bevallen.

De dag na Nyepi, genaamd Ngembak Geni, komen familie en vrienden heel snel samen om elkaar vergeving te vragen en daarbij worden bepaalde rituelen uitgevoerd. Op sommigen plaatsen zijn er sociale activiteiten op het strand zoals bijvoorbeeld touwtrekken, verschillende eettentjes, ballonnenverkopers, suikerspinnen….en ja natuurlijk ben ik daar morgen ook bij. Net als bij de Melasti en Ogoh Ogoh Ceremonie zal ik naar Anturan gaan.

Toen ik vannacht naar bed ging waren alle lichten uit in de Gang (straat) waar mijn huis ligt. Het was aarde donker en ik liep lekker lomp tegen de stoel aan. In de ochtend werd ik wakker om 09.00 ( wat normaal tussen 06.00 en 06.30 is). Zonnestralen en een enorme stilte maakte mij wakker. Slechts het geruis van de zachte wind, het gekakel van de kippen, het roepen van de haan, een hond die blaft, waren te horen in deze intense en zeer doordringende stilte. Ik sta op en Oni, mijn hond kijkt mij aan, zo van “nou, nou baas weet je dat ik honger heb” De koffie geurt, de temperatuur stijgt, achter de bergen zie ik de eerste wolken komen. Geen internet. Toch maar werken aan het artikel voor mijn blog en maar kijken of ik het vandaag geplaatst krijg. A Melody of Tears van Beethoven speelt zacht op de achtergrond, niet hoorbaar voor mijn buren. De dag vordert, de foto’s zijn uitgezocht, het artikel bijna klaar en de wolken zijn nu over de bergen en komen steeds dichter bij. De eerste druppels vallen. Dat dit nu mijn leven is, wat ben ik toch een bevoorrecht mens.

17 maart 2018