Odalan Pura Segara


Toen ik gister in de namiddag richting Lovina Beach ging stond bij alle t-splitsingen en kruisingen security. Aangekomen op het plein waar het Dolfijnen standbeeld staat was een gedeelte afgezet en ook daar was veel security. Helaas had ik geen sarong bij mij en kon dus niet de tempel in. Maar achter de afzetting komen was gen probleem. De dames zaten netjes voor de tempel te wachten. Alles was prachtig versierd met goud, geel gekleurde doeken. Na en tijdje kwam er uit de straat een hoop muziek, dus even kijken. Daar kwam een grote groep van priesters en vrouwen die prachtig uitgedost waren en de offers op hun hoofden mee droegen.

Nadat iedereen de tempel was binnen gegaan, de offers op speciale en belangrijke punten had neergezet, was het tijd voor te eten. In gesprek met een van de heren waarbij ik een goede uitleg kreeg over deze ceremonie.

Het was de laatste van vier ceremonies die ook inde drie omliggende tempels had plaats gevonden. De naam van deze ceremonie is: Odalan.

Odalan behoort tot één van de belangrijkste ceremonies binnen het Balinese Hindoeïsme. De ceremonie wordt uitgevoerd om de harmonie op het eiland te bewaren. Tijdens de ceremonie worden de goden geëerd die over de tempel waken. Men doet dat door middel van offeren, zang, dans en gamelanmuziek waarmee worden de goden op de berg Agung uitgenodigd worden om hun verblijfplaats te verlaten en deel te nemen aan de ceremonie.

De betekenis van Odalan gaat terug naar de kern van het Balinese Hindoeïsme. Er is namelijk geen gelijk of ongelijk, geen zwart en wit, geen slecht en goed, geen positief en negatief. Het Hindoeïsme wil al deze kernwaarden in evenwicht met het positieve brengen. De bedoeling van de ceremonie is dan ook om de huidige mensen te herinneren aan deze kernwaarden en dat ze volgens deze kernwaarden hun leven dienen in te richten.

De offergave die men mee heeft genomen worden gezegend door de priester en naderhand weer meegenomen waarbij men weet dat de goden de geschenken hebben geaccepteerd en dus door de mensen gegeten kunnen worden.

En zo blijft Lovina Beach telkens mooie dingen voortbrengen.

07 november 2019