Noodweer in de nacht


Omdat ik de boeren aan het werk wilde zien had ik het alarm op 05.30 gezet. Tijd genoeg voor een boterham en koffie. Koffie is voor mij als benzine voor mijn motorscooter. Mijn telefoon staat altijd op flight mode, ik hoor dus niks. Toen ik mijn telefoon opende zag ik het bericht van Ketut Budi en mijn plannen werden meteen gewijzigd. Na de koffie meteen naar het strand bij Banyualit, waar wel de meeste boten liggen en dus ook die Ketut Budi.

Toen ik aankwam waren ze al vanaf 0.300 bezig om de boten op het droge te krijgen. Alle bootsmannen waren aanwezig en dan zie je de samenhorigheid. Er is niemand gestrest of boos, nee men maakt zelfs grappen. Ondanks dat de boten goed vastliggen waren er verschillende die te pletter geslagen waren tegen de eerste waterkering.
De eerste waterkering is door deze storm nu helemaal kapot. Volgens de mannen was deze de ergste storm sinds lange tijd. De zee was dan ook heel brutaal tot ver het land ingekomen. Een aardige bijkomstigheid is dat alle stranden helemaal schoon zijn. De zee was nog ruw.

Vanuit Banyualit heb ik een rondje gemaakt om te kijken of er echt zichtbare schade was. Ik ben nog niet in Singaraja Kota geweest, maar daar kan ik me wel wat bij voorstelen. Overal waar ik langs reed waren de Kali’s (rivieren) goed gevuld met water dat richting de zee trok. Op sommigen plaatsen heeft het water ergens verwoestend toegeslagen en bomen en struiken meegenomen en versperd nu de weg. Op sommigen plaatsen stond er nog flink water op het wegdek.In Lovina was nagenoeg niemand op het strand, alleen onze kleine viervoeter was er.

Gister in Sumba flink wat aardbevingen en nu de zee, regen en wind die zich laten horen. Moeder Natuur roert zich aardig,

23 januari 2019