Ngaben in Gambuh 3


Inleiding
Vanmorgen vroeg om 03.30 met een jeugdige sprong stond ik naast het bed. Het zou weer eens een keer de laatste jeugdige sprong zijn. Later op de dag werd ik weer geconfronteerd hoe jeugdig die sprong was en ja helaas is ook nog mijn klimgeiten brevet al heel lang verlopen.
Maar goed met een bord havermout en een kop koffie kon, na de douche en de ceremoniekleding, de lichamelijke motor weer gestart worden. Afgesproken was dat we om vijf uur met de auto vanuit Gambuh de priester in Selat zouden ophalen en dan naar de Lempuyang Tempel.

De rit
Het is ongeveer 2,5 uur rijden met de auto. Nee vandaag niet met de motorscooter. Het gezelschap bestond uit twee priester, de chauffeur en ikkie. In de auto werd er zoals gebruikelijk druk overleg gevoerd. Ik heb de rolluikjes naar beneden gedaan en heb heerlijk een uur geslapen.

Holy Water
We gingen om het Heilige Water te gaan halen. Afgelopen zondag zijn alle priesters, die een band hebben met Gambuh, uitgenodigd om bij alle tempels, het schijnen er 33 te zijn, het Heilige Water te gaan halen. Wij gingen naar Pura Lempuyang Madya en aansluitend naar Pura Dalem Purwa. De laatste tempel waren we zondag ook al geweest. De Pura Lempuyang Madya is één van de zeven tempels die je naar de top van de berg brengen. Het schijnt dat het aantal treden tot aan de top rond de 3.500 ligt. Het aantal treden dat wij hadden te overbruggen ligt rond de 1.000 treden, en het was geen trap zoals in een huis. Het had geregend, het was mistig, er lagen veel bladeren op de treden en op sommigen stukken was het voor mij toch wel wat kunst en vliegwerk.

Het water komt uit een bron die ontspringt in de berg. Om de ceremonie rondom het Heilige Water van de Pura Lempuyang Madya te mogen leiden zijn er speciale priesters. Het was dan ook wel even wachten voordat hij kwam. Het Heilige Water voor Gambuh zou in de jonge en gele bamboekoker gedaan worden. Deze werd door de priester in de kleinen tempel gebracht waar rituelen door hem werden uitgevoerd. Wanneer de koker weer buiten was werden er mantra’s gezongen. Hierna werd door Pemangku de koker voorzichtig naar beneden gedragen en ja weer 1000 treden. Dat ging mij iets beter af.

De Terugweg
Bij een warung hadden we wat gegeten en koffie gedronken. Vandaaruit vertrokken we naar de laatste tempel, in Selat. Ook hier werd er een ceremonie gedaan voor het Heilige Water van deze tempel. Op de foto’s is misschien te zien dat de priesters in twee ruimten zitten. De eerste ruimte is waar na morgen de zielen kunnen en mogen huizen. De andere en kleinere ruimte is de plaats waar de zielen nu verkeren. De priester heeft een offerande in zijn handen van een kip. Hier wordt tot driemaal toe op getikt en vervolgens trekken de andere ieder 1 strook uit de offering. Dit is het teken aan de zielen dat er iets staat te gebeuren. En voor de zielen het teken dat ze binnenkort naar een hoger niveau gaan.

Hierna ben ik nog met Pemangku mee gegaan om te kijken wat er met het Heilige Water ging gebeuren. Hij werd netjes tussen alle andere attributen gezet en nog extra met een touwtje stevig vastgezet. De meeste offerandes waren al klaar om morgen te gaan gebruiken.

Morgen is de belangrijkste dag van de ceremonie en ik ben heel benieuwd hoe dit gaat verlopen. Om 07.30 wil ik al aanwezig zijn omdat dan de dag begint. Voor mij zal het de laatste dag zijn. Er volgen nog een aantal andere ceremonie dagen en 15 en 16 juli zal men een ronde maken langs de belangrijkste tempels. Zaterdag vertrek ik naar Lombok en op 15 juli start mijn opleiding Bahasa Indonesia.

3 juli 2019