Nenek……


Vanmiddag zijn Pemangku, zijn dochter Erica en ik teruggegaan naar Nenek, de vrouw die zo ziek was. Ze heet Ketut Sukedening en is 64 jaren jong. Toen we daar waren werd ze net gedoucht. Het ging al een heel stuk beter met haar. We hebben haar voor alle zekerheid nog 1 strip van de aanbevolen medicatie gegeven. Iets later kwam ze al schuifelend naar ons toe.

Ze vertelde over haar bril en liet die aan ons zien. Tja wie daar nog door heen kan kijken, dat is een knappe. Met haar zoon nu afgesproken dat hij voor vervoer zorgt en dat we elkaar bij Pemangku ontmoeten om dan samen naar de opticien te gaan. De bril zelf is nog goed, alleen nieuwe glazen.

Haar schoondochter vroeg of we koffie wilde en omdat we bij Pemangku al koffie hadden gedronken hebben we het deze keer afgeslagen. Maar kijk hoe het gaat. Het water voor de koffie wordt dan wel gekookt, maar het afwassen gebeurd met water dat in de emmer op “het aanrecht” staat en dat komt uit de grote ton achter het huis.

De zoon van Ketut had vandaag ruwe kokosnoot gekocht voor 50.000 roepia. Het moet die dan helemaal schoonmaken en vervolgens met de motorscooter naar Kaliasem om de schone te verkopen voor 5.000 roepia per stuk. Deze kokosnoot wordt gebruikt bij ceremonies. Daarnaast maakt hij van de schil van de kokosnoot een soort houtskool die gebruikt wordt bij het maken van saté.

Momenteel hebben we weer 11 pakketten en zijn we aan het kijken hoe we hier een vervolg aan kunnen geven.

En zo zijn er ook leuke dingen die we meemaken en het allemaal bijzonder maken.

05 mei 2020