Mount Agung 26 juli 2018


Na een zeer enerverende dag in Denpasar en pas laat thuis had ik heerlijk uitgeslapen, rustig mijn kopje koffie gedronken en een boterham gegeten. Wat boodschappen gedaan en toen achter de laptop. Hups meteen de livestream aan van de Mount Agung. Shit een pluim en ik zit hier te klosten…

Laptop uit, spullen bij elkaar gepakt en op de motor naar Agung. En alweer een trip van anderhalf uur voordat ik aan het eerste waarneem punt ben. Vreselijk druk op de weg. Op Bali rijden zoveel vracht wagens, zoveel vrachtwagens rijden er nog niet eens op Lombok en Sumbawa samen. Het eerste stuk is werkelijk tot achter Singaraja, gewoon vreselijk. In de zes jaar dat ik hier woon is het verkeer verdubbeld.

Maar goed bij het eerste waarneempunt aangekomen was de pluim weg. Aaaaaah dat vond Henk niet zo leuk. Toch maar door gereden Takud Abu. Daar was het ook nog rustig. Genoten van het uitzicht, de stilte, de vogels die hun liederen ten gehore brachten. Het is zo een mooie omgeving daar.
In het begin was Agung verstopt achter de wolken. Die trokken heel langzaam weg en zakte naar beneden. Er vormde zich een ring van wolken om de Agung heen. Alsof de wolken een ring van bescherming om hem heen legde. Na een tijdje daar gezeten en genoten van alles begon mijn vriend Agung heel langzaam te roken.

Toen ik daar zo zat en naar de Agung keek moest ik denken aan een plaatje wat ik laatst gezien had en daar vergeleek ik de Agung mee. Hij zit daar op zijn gemakkie en rookt de ene sigaar na de andere sigaar. Soms dan wordt het hem te veel en dan gaat het luik eventjes open en komt de kwalm kort naar buiten. Maar er zal een moment komen dat hij in slaapt valt onder het roken en dat het luik niet open gaat. Er is te veel kwalm en die kwalm duwt zich opeens naar buiten met een vreselijke boem en alles vliegt in het rond.

Ik heb Takud Abu verlaten en ben een stukje verder op de terugweg een straat naar links gegaan en vanwaaruit nog wat gekeken. Opeens kwam daar een grote groep aangelopen die onderweg was naar een ceremonie. Naar een drie kwartier daar gestaan te hebben ben ik terug gereden.

Onderweg werd het verkeer soms op een prettige manier onderbroken door de wandelaars. Door scholen wordt er driftig geoefend voor de grote finale op 17 augustus Onafhankelijkheidsdag.

26 juli 2018