Melasti Ceremonie


De Melasti ceremonie is wel de grootste en belangrijkste ceremonie op Bali. Deze ceremonie wordt een aantal dagen, volgens de Bali Kalender, voor Nyepi gehouden. Melati is de ceremonie met als hoogste doel het reinigen van de wereld van alle vuiligheid, zonde en slecht karma maar ook zichzelf te zuiveren van al deze onvolkomenheden. Alle slechte dingen uit het verleden worden naar de oceaan gegooid. Ook worden alle heilige voorwerpen en heilige uitrusting die tot de tempel behoren gereinigd en gezuiverd van alle kwaad.

De ceremonie vindt plaats bij de Pura Dalem, oftewel de tempel aan de zee. De Pura Dalem is gewijd aan Shiva en Durga en is de Dodentempel. Ik ben naar het dorp Anturan gegaan om deze jaarlijkse ceremonie weer een keer mee te maken.

Nagenoeg het hele dorp is aanwezig tijdens deze ceremonie. Op het strand zit familie bij familie en men zit dus niet willekeurig door elkaar. De vrouwen hebben offergaven meegenomen met als doel te bedanken, een goede gezondheid te verkrijgen, reiniging, hulp krijgen bij moeilijke situaties, vergiffenis vragen en voorspoed. Op de voorgrond zitten de priesters en staan de “kisten” onder de parasols. In deze “kisten” zit het masker van Rangda. De parasols zijn bedoeld om Rangda te beschermen tegen de zon. Tussen deze kisten staat de Barong.

Door het verhaal over de weduwe Randga en Barong, die het goede vertegenwoordigt, opnieuw te spelen wordt de harmonie in de kosmos bevestigd omdat de strijd onbeslist blijft. Randga trekt zich namelijk terug.

Randga

Randga betekent weduwe en wordt vergeleken met een bloeddorstige heks. Zij heeft een vlammende tong, hang borsten, klauwen en rollende ogen. Randga vecht altijd tegen Barong. Door de kleuren wit, zwart en rood wordt zij in verband gebracht met Durga en Káli. Randga wordt vaak gezien als de incarnatie van het “evil”, maar in heel veel tempels wordt haar masker vereerd als een beschermer tegen het kwaad.

 

Barong

De Barong is een leeuwachtige figuur die de koning is van de geesten, de leider van de gastheren van en de vijand van Randga. De strijd tussen Barong en Rangda speelt zich af in Barong-dans om de eeuwige strijd tussen goed en kwaad te vertegenwoordigen.