Mei 2019


Het regenseizoen is echt voorbij. De rijst wordt overal geoogst. Heel langzaam komt het toeristenseizoen op gang. De afgelopen twee weken was het wel heel speciaal bij Lovina Beach. Wat het allemaal zo bijzonder maakt is de eenvoud en het rustgevende van dit alles. Speciaal zijn de momenten dat Mas speelt met Scott het zoontje van Ana. Ana en haar zus die elke dag op het strand zijn. Na een paar uur in de keuken alles voorbereid te hebben komt Ana naar het strand om haar lekkernijen te verkopen.

De vrouw die een speciale ceremonie doet op het strand en dan samen met mij op de foto wil. Haar man of vriend kijkt van een afstandje toe en heeft schik in het maken van de selfies. De maand mei is voor veel studenten ook een belangrijke maand. Sommigen zijn klaar met hun studie en sommigen moeten zich voorbereiden voor de examens in de maand juni. Na de maand juni wordt het voor veel studenten de ontmoeting met de werkelijkheid van het werken. Sommigen zijn nog geen 21 jaar en gaan in het zuiden werken, de andere hebben een baantje op een cruise schip kunnen bemachtigen en gaan voor zes of acht maanden van huis. Dan moet er toch nog even met de flessen geoefend worden.
Het jongetjes dat hoera roept omdat het hem gelukt was. Zijn moeder zegt: “foto” en hij gaat er helemaal voor klaar staan. De jonge meiden die op de foto willen en dan toch wat verlegen zijn. De visser dien zijn net uitgooit, kijkt en onverrichte zaken huiswaarts keert omdat er geen vis aan de kant te vinden was.

De ontmoetingen die speciaal zijn. Het jonge bruidspaar dat vanuit China naar Bali komt om te trouwen en op het strand van Lovina Beach de trouwfoto’s komt maken. De meiden die vanuit Java een studietour maken en hier de zon willen zien ondergaan en ze hadden geluk. De ontmoeting met Danielle afkomstig uit Frankrijk. Zij maakt een toer door Bali en wordt begeleid door Novie. We hebben zitten te praten over hoe speciaal Lovina is met haar zonsondergang. Ik zei op een bepaald moment: “there can be no woman so beautiful as the sunset from Lovina”. En daar schoten we alle drie van in de lach. Een vrouw als Danielle daar krijg ik een boost van. In mijn beleving laat zij zien dat alles mogelijk is, ook al ben je zo gebonden als zij dat is.

Ik heb in ieder geval weer enorm genoten van de prachtige ontmoetingen en de enorme prachtige zonsondergangen.

17 mei 2019