Mataram en omgeving


Mataram is de hoofdstad van Lombok. Mataram bestaat eigenlijk uit drie dorpjes die in elkaar overgaan: Ampenan (de havenstad), Mataram (het bestuurscentrum) en Cakaranegara (de handelsstad). Mataram is de bestuurlijke hoofdstad van Lombok en wordt gekenmerkt door moderne regeringsgebouwen. Mooie, brede lanen met veel schaduw maken het een aangename stad voor een wandeling.

In Mataram zelf en de omgeving is best veel te bekijken. Soms niet altijd spectaculair, maar het is er om bekeken te worden en de informatie op te slaan die een eventuele gids te vertellen heeft.

Wat altijd boeiend zal blijven is in de vroege ochtend de lokale markt. Van alle windstreken komen de mensen als het nog donker is naar de markt om hun plaats te bemachtigen. In de markthal moet er betaald worden voor een plek. Rondom de markthal is het gratis. Het is dan ook altijd wie het eerst komt…….

Voor dat je Mataram binnen komt vanuit Senggigi, zie je aan de rechterkant de Chinese Begraafplaats. Aan de achterkant van deze begraafplaats vindt je het dorpje waar de vissers wonen. Wanneer je hier doorheen rijdt wordt je met iedere seconde stiller. Hier spat de armoede ervan af en toch zie je dat de mensen je vrolijk toeroepen en zwaaien. Deze manier van omgaan met het leven en hun situatie blijft mij nog steeds verbazen.

Er is sinds kort een nieuwe grote mall gebouwd en ik wilde die wel eens zien. Daarvoor had ik een aantal redenen. In Sumbawa waren mijn sandalen kapot gegaan en ik kon geen andere vinden. Ik zet altijd mijn schoenen en sandalen in de avond buiten neer. In Kuta Lombok had ik dat dus ook gedaan. In de ochtend dat ik mijn sokken aan deed voelde die wat vochtig. Ik dacht al wat ruik ik toch, en ja hoor een kat op alle twee mijn schoenen en sokken gepiest. Jak, jak, jak. Ik had dus ook nieuwe sokken nodig.

Wat heb ik in ander halve dag nog meer bezocht. Wel dat was nog al wat. Islamic Center Mosque, Epi Centrum Mall, Pura Agung Narmada, Limgsar Temple, Pura Segara, Taman Mayura, Pura Meru en Pura Pengsong Hill.

Niet alles was even spectaculair, maar voor mij zaten er mooie momenten bij en aan. Zo was een zijsprongetje een welkome afwisseling om even naar de vissers te kijken.

Het Islamic Center Mosque, is de grootste moskee van Lombok. De grote toren kon je met trappen omhoog gaan. Helaas was er op dat moment onderhoud. De lift was voor mij te smal. Kleine ruimten doen het niet echt goed bij mij. Deze moskee is echt een staaltje bouwkunst en maakte best wel veel indruk op mij. Iedereen zwaaien, groeten, vriendelijk en op de foto.

De Taman Narmada is een prachtig aangelegde tuin in verschillende gedeelte en verdiepingen. Tegenwoordig wordt het gebruikt om te relaxen en te zwemmen. Het was heerlijk om er te zijn en ja natuurlijk wilde de meiden op de foto. Maar sommigen ook niet.

Het park is in 1727 gebouwd in opdracht van de Balinese koning Anak Agung Gede Ngurah Karang Asem. In het park kan de hindoegod Shiva worden aanbeden. Het zwembad in het park staat symbool voor Segara Anak, het kratermeer op de nabij gelegen vulkaan Gunung Rinjani.

Er is een waterbron waarvan gezegd wordt dat het water van deze bron de toegewijde pelgrim de eeuwige jeugd schenkt. De tempel in het park, de Pura Kalasa, wordt nog steeds gebruikt en jaarlijks worden hier de Balinese Pujawali feesten gehouden om de god Batara te eren die op de Gunung Rinjani rondhangt.

Verschillende Hindoe tempels (Pura) zijn niet als op Bali van “de overheid” maar van de mensen zelf. Ze zijn allemaal zeer sober ingericht, wat het Hindoe geloof ten goede komt.

De Taman Mayura is een waterpaleis dat is gebouwd in 1744. Het is ontworpen door de Nederlandse architect de Lange. Het waterpaleis behoorde ooit toe aan het hof van het Balinese koninkrijk van Karangasem in Lombok.

In het midden staat een groot kunstmatig meer met een paviljoen, Balai Kambang. In het verleden diende het palviljoen als gerechtshof en ontmoetingsplaats voor de vorsten.

Rondom dit paviljoen staan zes beelden. Deze zes beelden vertegenwoordigen de zes godsdiensten die er op Lombok zijn. Dat zijn: Hindoeïsme, Christen, Katholiek, Islam 3, Islam 5, Arabisch. Iedere maand komen vertegenwoordigers van deze zes godsdienst hier bij elkaar voor overleg.

Tijdens de laatste dag begaf de koffer die ik achter op mijn motorscooter heb. Wat is motorscooter? Wel mijn voertuig heeft het model van een scooter, maar het is wel 125 cc. Dan is het dus een motor. Maar iedereen zegt dan dat het een scooter is. Dus bij deze mijn voertuig is een motorscooter.

11 mei 2018.

Islamic Center Mosque

Epi Centrum Mall

Langs de weg

Het vissersdorpje

 De markt

Taman Narmada

Chinese begraafplaats

Pura Pengsong Hill