Lovina Kota


Lovina Beach ook wel gewoon Lovina genoemd is een klein, rustig en jong toeristisch dorp in het Noorden van Bali. Het is het stiefkindje van Bali en zo wordt het dan ook op Facebook en in verschillende Blogs genoemd. En dat is allesbehalve waar.

Lovina ligt op ongeveer 20 minuten lopen vanaf mijn huis en met de scooter ongeveer een minuut of vijf. Lovina bestaat uit een aantal kleinere dorpen en vanuit het Oosten naar het Westen toe zijn dat: Pemaron, Tukad Mungga, Anturan, Banyualit, Kalibukbuk, Kaliasem en Temukus. En al deze deel dorpen hebben ook weer hun aparte Desa’s. Zo woon ik in Banyualit in de Desa Celuk Buluh. Nee, helaas kun je dat met Google maps niet vinden.

Wanneer je Bali wilt leren kennen, wanneer je cultuur wil snuiven, proeven, ervaren dan is Lovina bij de uitstek de beste plaats. Lovina ligt in het Noorden en ongeveer centraal op Bali. Vanuit Lovina zijn alle culturele hoogtepunten heel goed te bereiken en het mooiste is omdat onder begeleiding van een gids, met de scooter te doen. Lovina is een ideale plaats voor chouchsurfing.

Rondom Lovina is onder andere het volgende te bezichtigen: Hot Spring, Boedistische tempel Banjar Vihara, waterval Sing-Sing – Git-Git – Sekumpel, Pemuteran, Singaraja (de ochtend markt, de haven en veel meer), bezoek aan het dorp Gambuh, het museum in Lovina, de begraafplaats van Panji Tisna, dolfijnen spotten, snorkelen, de ochtend markt in Kalibukbuk en vergeet vooral het strand niet bij het standbeeld van de dolfijnen. Daar kun je echt de mooiste zonsondergang van de omgeving zien. Daarbij is het een enorm vriendelijk strand. Het is een plaats waar toerist, expat en plaatselijke bevolking elkaar ontmoet.

In Lovina liggen hoogwaardige hotels, hostels, de nodige kleine en grote warungs, een luxe restaurant Spice Beach Club en voldoende souvenirwinkeltjes, twee grote en moderne supermarkten, een aantal bakkerijen waar alles te krijgen is.

In 1953 startte Panji Tisna om het toerisme naar het Noorden te krijgen. Hij behoorde tot de elfde generatie van de Padji Sakti-dynastie van het koningschap Buleleng in het noorden van Bali en stond ook bekende als de “Koning van het Noorden”.

Hij bouwde een vakantievilla in het dorpje Tukad Cebol, wat nu Kaliasem heet. Panji Tisna was in zijn tijd een groot schrijver en dichter en in zijn villa ontving hij veel buitenlandse gasten. Hij noemde zijn eigen villa “Lovina”. Omdat zijn gasten in aantal groeide bouwde hij aparte vakantiehuisjes voor hun. Dat is nog steeds Lovina Beach Hotel.

Één van zijn boeken is vertaald in het Engels, “Sukreni Gadis Bali” in het Engels “The rape of Sukreni”. Een meeslepende roman over een Balinees meisje dat verkracht wordt door een in rang lagere politie man.

In 2003, kende de Balinese overheid hem postuum de “Karya Karana Award” toe.

Maar hij was meer dan een schrijver. Hij was de laatste regent van Buleleng en was de laatste voorzitter van de Raad van Koningen van Bali. Hij was bekeerd tot het christendom en de enige koning die niet gecremeerd is maar begraven. Dat nu nog altijd te bezichtigen is in Kaliasem.

Panji Tisna was getrouwd met 4 vrouwen waarvan de eerste nog behoorde tot het Hindoeïsme.  De andere vrouwen volgde hun echtgenoot en waren dan ook bekeerd tot het christendom. Hij had 13 kinderen waarvan er nog een aantal in leven zijn. Waarvan 1 zoon in Hawaï leeft en een aantal in Denpasar en omgeving. Echter niet bekend waar precies.

Lovina heeft twee betekenissen en wel waarvan “Love Indonesia” de meest eenvoudige is. Maar Panji Tisna had met de naam een symbolische bedoeling. Het woord Lovina bestaat uit twee lettergrepen namelijk “Love” en “Ina”. Waarbij “Ina” het Balineze woord voor “Moeder” is. Lovina zou dan ook betekenen Love Mom oftewel meer de symbolische aard “Love Mother Earth”.

2018