Lovina Festival De Afsluiting


Op tijd naar het strand want er zouden een hoop activiteiten zijn. Toen ik aankwam was men al druk in de weer om alles weer te poetsen en schoon te maken. De officiële stoelen, de tafeltjes met daarop de versnaperingen en water stond al weer klaar. Er was een band aan het repeteren, muziek van Coldplay. Wat foto’s gemaakt en gevraagd of zei dezelfde avond nog zouden optreden. De zanger is een DJ die eerst in Spice Beach Club moest optreden en dan hier zou optreden.

Overal was het lekker relaxed op het strand. De warungs waren weer open. De ballonnenverkopers waren paraat. De kinderen genoten van het even geen aandacht krijgen van ouders. Een grote groep kwam aanlopen en gevoelsmatig zei het mij dat ze een verf gooi wedstrijd hadden gehouden. Iedereen stond er aardig gekleurd op.

Aan de voorkant van het dolfijnen standbeeld was het weer een dezelfde nerveuze toestand als bij de opening. De Bupati zou komen afsluiten. Snel wat van eten want daar zou ik geen tijd meer voor krijgen.

Na het eten richting strand gelopen. Bij See Breeze was het lekker druk. Het bandje speelde lekkere jazz. Aan de voorkant van het strand was het opeens een drukte van jewelste. Ja hoor, de Bupati was op het strand. Hij zag mij aan komen lopen en lachte meteen, handje schudden en even een praatje gemaakt. We gingen jonge schildpadjes de grote wereld in sturen. Een beleving apart. Even gepraat over Sulawesi en ik vroeg hem om 1 minuut stilte in acht te nemen. En ja dat gebeurde toen hij zijn afsluit rede hield, waarbij hij verzocht iedereen te gaan staan en 1 minuut stil te zijn. Het enige dat je kon horen waren de golven die heel zachtjes, kreunend tegen de kust aan sloegen.

Nadat de jongelingen het ruime sop hadden gekozen vertrok iedereen richting podium om te gaan genieten van het laatste gedeelte van het Lovina Festival. En ja, laat de foto’s spreken. Het was gewoon geweldig.

Als eerste werd er een dans opgevoerd “Colaboration Dance door Wisty Parwati & Dance” een lust voor het oog om naar te kijken. . Na deze dans kwam de dirigente weer het podium op, ging iedereen recht staan en zong uit volle borst het volkslied. Kippenvel was dat en dat zou diezelfde avond nog een keer gaan gebeuren. Daarna werd er gestart met de gebruikelijke afsluit speeches, het iedereen bedanken voor zijn of haar enorme inzet en het uitreiken van de prijzen.

Toen kwam voor mij de kers op het toet

je: “Joged Inovatif – Dalang Sambroli”. Toen die grote groep, met muziek en zang het podium opkwam was dat gewoon kippenvel krijgen. Het gaf geen huiskamer gevoel maar het gaf het gevoel van Thuis Komen. Deze combinatie van zang, muziek en dans die raakte zo diep……..kippenvel…stilte in mezelf en genieten.

Na dit overweldigende optreden werd er een verhaal opgevoerd over afval. Geweldig hoe men dit in elkaar gezet heeft en alle materialen die gebruikt werden was afval.

De avond werd afgesloten met twee bands. Een band speelde reggae muziek en de andere band een paar liedjes van Coldplay.

Het was een drukke en goed gevulde avond, wat ook wel aan het aantal foto’s is te merken.

Op naar 2019 het 24ste Lovina Festival.

30 september 2018