Lovina Festival 2019, De Derde Dag


De dag begon met eens heerlijk uit te slapen. De activiteiten zouden pas in de namiddag gebeuren. Alhoewel er toch al van alles was te doen op het strand. De ochtend dan ook lekker rustig doorgekomen.

Het begon om drie uur met het spel “Gangsing” zoals het hier genoemd wordt. De officiele naam is “Gasing”. Een eeuwenoud spel dat in Europa bekend staat onder de naam “Tollen”. Het spel wordt gespeeld door mannen en in de traditionele Balinese klederdracht. De tollen zijn van hard plastic en ze worden opgewonden met een leren en gevlochten “slagkoord”. Het veld wordt in vier vakken verdeeld en de scheidsrechter bepaald wie en in welk vak hij zijn tol moet werpen. De tweede werper moet dan proberen om met zijn tol de tol van de ander stil te leggen. Dit gaat door totdat alle spelers aan de beurt zijn geweest. Dan wordt er gekeken welke tol nog draait en de laatst draaiende tol krijgt de punten. Wat ik begrepen heb waren Kaliasem, Anturan, Lovina, Kalibukbuk en Gobleg de dorpen die deelnamen.

Na dit gedeelte klonk vanuit de verte de muziek en de aankondiging voor de modeshow. Deze was verdeeld in vier groepen. Slechts een handjevol jongens deden mee. Het lopen en zich presenteren was heel goed ingestudeerd. Elk pasje, elke beweging naar het publiek werd heel bewust uitgevoerd. Sommigen dames liepen alsof ze al jaren over de catwalk liepen. Na afloop was het voor iedereen wat spannend want er waren ook nog prijzen aan verbonden. Een hoop trotse pappa’s en mamma’s.
Daarna begon het avondprogramma en werd er gestart met de dorpen Kayu Putih Melaka en Banyualit en werden door beide dorpen de Joged en Genjek dans uitgevoerd. Deze dans is bedoeld om het publiek te vermaken en is dus geen religieuze en geen rituele dans. Door de danseressen worden mannen uit het publiek verzocht om met hun te dansen. De dans bestaat uit erotische bewegingen en plagerijen. Het varieert van humoristische tot verleidelijke acties tussen de danseressen en de mannelijke tegenhanger. Mijn vriend Nyoman was dus het haasje en deed met heel veel plezier de dans mee uitvoeren.

Na afloop was het tijd om de maag weer tevreden te stellen en ben ik wat gaan eten. Tijdens het eten werd de dans competitie gestart. Toen ik wilde gaan kijken was daar geen doorkomen aan. Het leek wel een optreden van Joni Agung. Dus alles een beetje van een afstand bekeken. Prachtig hoe deze groepen bestaande uit allemaal meiden zich aangekleed hadden. Er waren behoorlijk wat kunstzinnige creaties bij. Het was muziek van deze tijd en zo ook de dans uitvoeringen. Prachtig om te zien.
De avond werd afgesloten met twee bands: “Britiane Band” en “Soul B Band”. De Britiane Band was Engelstalig en ook hier waren de akkoorden van Coldplay heel herkenbaar. Mooie muziek met een enorm bevlogen zanger die echt alles uit zijn stem haalde.

De Soul B Band zegt het al een klein beetje. Nee, niet alleen Soul, maar ook een nummer als Proud Mary, waar de dame werkelijk qua stem helemaal uit haar dak ging. Ook muziek van Queen kwam voorbij in een heel speciaal jasje gegoten. Het was genieten met deze band. Een prachtige afsluiter.

Vandaag de vierde dag en de afsluiter van het Festival. Voor mij begint het om drie uur met de Bull Race in Kaliasem. Wordt leuk.

30 september 2019