Lovina en het nieuwe jaar


Het nieuwe jaar op Lovina Beach is begonnen met een grijze en hermetisch gesloten lucht. Slechts door een heel klein gaatje kwam wat extra licht. Het weerhield de mensen echter niet om toch in grote aantallen naar het strand te komen en te genieten. De eerste dag waren er de vissers. Ze groeven gaten in het zand en plaatse daarin hun witte kokers. De hengel werd in orde gemaakt en uitgeworpen. Dan werd de hengel in de witte kunststof kokers gezet.
Op de tweede dag kwam er een hele grote groep dames die iets te vieren hadden. Ze rolde hun matje uit. Het eten en drinken werd klaar gezet en wat niet mag ontbreken is de offering. Druppelsgewijs kwamen de dames aangelopen, jong en oud. Ze namen plaatsen en het gekwekker begon. De mannen op een veilige afstand. Er werd een spelletje gedaan, selfies en video’s gemaakt.

Het eten en drinken kwam tevoorschijn en ja hoor de eerste plastic bekertjes vlogen over de rand het strand op. Ik heb wat rondgekeken en zag de groene afvalbak staan. Die gepakt en heel demonstratief bij de dames neergezet. “ja, we ruimen dadelijk alles op”….”ja dat zie ik, het ligt al op het strand” Iets later kwam een man en die ruimde alles op en in de groen afval bak deed.

Hier kun je aan zien dat er twee problemen zijn. Als eerste het meest belangrijke en dat is opvoeding en totaal geen respect voor hun eigen eiland. Ten tweede de overheid die veel te weinig afvalbakken plaats en ze veel te laat leeg laat maken. Op het hele stuk strand moeten minimaal 10 van dergelijke bakken staan en iedereen moet elkaar er op aanspreken wanneer hij of zij zo maar iets weggooit.

Het is nu de derde dag en het water komt met bakken uit de hemel naar beneden en voorziet de aarde van voedsel voor plant en dier. Het gutst door mijn Gang. De modder wordt week en het water stijgt. De regen was hard nodig voor de gewassen. Maar we mogen niet vergeten dat er roofbouw is gepleegd op de natuur en aardverschuivingen kunnen gaan plaats vinden. Twee jaar geleden hebben we gezien wat een zwaar regenseizoen voor een gevolgen had. Minimaal 25 slachtoffers in Kintamani en hele stukken weggespoeld.

Het mooie van deze periode is het maken van de foto’s van de zee en haar golven. Die schuimbekkend tegen het strand aan slaan.

Hopelijk morgen weer een mooie zonsondergang.

03 januari 2019