Lovina en April


De maand april is zo goed als wat voorbij. In Nederland hebben we voor deze maand en de volgende maand een spreekwoord: “Maart roert zijn staart” en “April doet wat hij wil”. Deze twee spreekwoorden geven veel vorm aan de laatste tijd, want inderdaad Moeder Natuur gaat op het moment helemaal haar eigen weg. Het regenseizoen is erg laat begonnen en het leek erop dat het voorbij was, tot vandaag het weer met bakken tegelijk naar beneden kwam. Het was ook geen normaal regenseizoen. Dagen waren erbij dat het flink te keer ging en boten tegen de kust aan kapot geslagen werden of door de zee werden verzwolgen.

We zijn snel geneigd te zeggen dat Moeder Natuur de weg kwijt is en dat alles van slag is. Ja zo zou je het kunnen benoemen maar in werkelijkheid is Moeder Natuur met een ongekende transformatie bezig waarin wij als mens betrokken zijn. De afgelopen weken hebben we dat in haar aller schoonheid mogen ervaren op Lovina Beach. Er waren dan geen standaard zonsondergangen, maar wat was de lucht mooi. Wat zorgde de regen voor een prachtige afwisseling.

Het regende een uur constant en dan dacht je dat er niemand op het strand was, nee hoor het is zondagavond en dan gaan we met ons allen naar het strand. En dan is het echt genieten. De kinderen die ondanks alles toch lekker in de zee liggen te spelen. De eenzame kanovaarder, de boot die heeft aangemeerd en komt genieten van de rust in Lovina. De vaste verkopers die er toch zijn en op een geweldig relaxed manier hun verhaal vertellen en dan tussendoor hun product aanprijzen. En ja soms treft je iemand die hard aan het werken is en de telefoon op een standaardje zet om zo de zonsondergang niet te missen. Helaas de zon zag dat knipoogde naar me en verdween achter de wolken en zakte tot ver achter de horizon in de diepte weg.

De schakeringen van de kleuren in de lucht zijn werkelijk grandioos. Het is soms heel moeilijk in woorden uit te drukken, er gaan dan zoveel gevoelens door mij heen. Het maakt mij stil, het brengt mij terug naar het begin van alles. Ik heb het al vaker gezegd, Lovina Beach is niet zomaar een strand. Het is een strand met een hart en dit hart wordt gedragen door de mensen die er komen om gewoon samen te zijn. Dit hart is ook nooit te verplaatsen, want doe je dat, dan sterft dat hart.

April is voorbij. Nu ik dit zo type komt het water met badkuipen tegelijk naar beneden. Wat heeft Moeder Natuur dit jaar nog allemaal in petto voor ons mensen.

28 april 2019