Lombok en de boottocht


Toen ik de tweede keer op Lombok was wilde ik wel iets meer zien van wat andere eilanden. Iedere dag liep ik langs een gids die bootreizen aanbod naar de Komodo Eilanden. Na wat bedenkingen te hebben weggewerkt heb ik besloten om de trip van vier dagen te maken met Wanu Adventure. Een organisatie die ik iedereen kan aanbevelen. Op de boot was alles super geregeld. Het eten was voortreffelijk. Douchen deden we als we stil lagen met een sprong in de zee. Heerlijk.

Vanuit mijn hotel gingen we met de auto naar de haven en als je nu dacht ik stap even op een normale manier in de boot, nee hoor dat was jumpen…hahaha. Iedereen stelde zich voor en opa Henk werd meteen in de groep opgenomen, hahaha. Ongeveer 20 personen waren op de boot en het slapen gebeurde in een grote ruimte boven in de boot of als je wilde gewoon op dek.

Verschillende eilanden werden aangedaan en overal waar de boot voor anker lag konden we snorkelen, zwemmen en ons douchen. Het was geen luxe boot, maar alles was aanwezig en de crew was werkelijk amazing hoe zij met de gasten omgingen. Niks was hun te veel om te doen en alles gebeurde met de gebruikelijke glimlach.

Het Komodo eiland was werkelijk geweldig. Wel dor en droog, maar ook deze fase in de natuur heeft zijn eigen schoonheid. Je kon kiezen tussen twee wandelingen, de lange of de korte van anderhalf uur. Met de zon hoog aan de hemel besloot ik om toch maar die korte wandeling mee te maken. Die wandeling was al prachtig. Lopende over praktisch het hele eiland. De herten die we zagen, de buffel die ergens rustig stond te grazen, de apen slingerend door de bomen. Soms schoot er een varaan dwars over de weg. Oeps dat was even slikken. Er was een plek waar tot heel dicht bij de Varanen konden komen. Prachtig om deze dieren van dichtbij te zien.

De gids vertelde ons dat de Komodovaraan wel drie meter lang kon worden met een gewicht van soms wel meer dan 100 kilogram. In de paringstijd dan vinden er soms gevechten plaats waarbij de varanen recht opstaan. De varaan behoort tot de soort van de hagedissen en stamt uit hetzelfde tijdperk als de dinosaurus en heeft dus 100 miljoen jaar evolutie overleefd. Ondanks dat de varaan heel erg stil schijnt te liggen houdt hij zijn omgeving goed in de gaten en kan hij in een sprint een snelheid ontwikkelingen van 20 kilometer per uur.

Van het Komodo eiland ging de reis door naar Flores. Omdat ik een enkele reis had moest ik op Flores een manier vinden om de terugreis te beginnen. Dat werd uiteindelijk de ferry naar Sumbawa en in Sumbawa, bussen waren er niet op het moment van aankomst, met een chauffeur terug naar Lombok.

Een geweldige beleving die ik beslist nog een keer wil overdoen.

Indonesië 2014