Lombok – Bayan


In 2018 wordt lombok getroffen door alles verwoestende aardbevingen. Tot op de dag van vandaag is men druk in de weer met de wederopbouw. Een wederopbouw die heel langzaam verloopt. De belangrijkste reden daarvoor is dat men pas kan bouwen als er geld is. Het inkomen komt voornamelijk uit het toerisme en dat is er nagenoeg niet. Andere inkomsten bronnen zijn afkomstig uit de landbouw en het handwerken van traditionele gebruiksvoorwerpen en kunstzinnige voorwerpen. Alleen zijn deze laatste niet voldoende voor het levensonderhoud.

Het zwaarste getroffen is de streek Bayan. De streek Bayan ligt in het Noorden van Lombok. Het heeft een totale oppervlakte van 366 vierkante kilometer. In 2010 telde het gebied 4477 inwoners. Vanuit het vliegveld bij Mataram of vanuit de Haven Lembar is het ongeveer 2,5 uur rijden. De weg is goed te bereiden en op hele stukken is het enorm rustig op de weg. Het is een prachtige weg die grotendeels langs de kust gaat.

De streek Bayan bestaat uit de volgende desa’s:

1. Akar-Akar
2. Anyar
3. Bayan
4. Karangbajo
5. Loloan
6. Mumbul Sari
7. Sambik Elen
8. Senaru
9. Sukadana

De meeste bekende Desa is wel Senaru van waaruit de trekkingen naar de Rinjani plaats vinden. Bayan is een streek die volledig in het begin van ontwikkeling staat. Het gebeid biedt een verscheidenheid aan natuur. De kuststrook heeft een ongekende rust en stilte. Er is een ruim en voldoende aanbod van homestay ’s welke allemaal redelijk in de prijs en goed verzorgd zijn. In Anyar is een haven aangelegd die in een volledige ontwikkeling is.

In het gebeid zijn onder andere te bezichtigen: Nationaal Park Mount Rinjani. Verschillende soorten trekkingen naar de Rinjani. Masjid Kuno Bayan Beleq KLU NTB, waar de mensen van het Bayaanse dorp wonen en een zuivere afstammeling van Dayu BSuan zijn.

De volgende watervallen zijn er in de streek te bezichtigen: Sidang Waterval, Ganga Waterval, Air Terjun Kawangan, Umar Maya Waterval, Benang Stokal en de Benang Kelambu Waterval.

In het dorp Bayan vinden we de oudste Moskee van Lombok en een van de meeste waardevolle ceremonie om mee te mogen maken is de Maulid Ceremonie.

De streek leent zich ook prima om mooie natuurwandelingen te maken. Vanuit deze streek is het slechts ongeveer twee uur rijden naar Tetebatu en Pemongkong in het oosten van Lombok. Twee prachtige streken.

15 juli 2019