Les Waterfall


Gistermorgen, eerst mijn dagelijkse wandeling van een uur, een stevig ontbijt en heerlijke geurende kop koffie. Ik ben een koffie mens en voor mij is de dag zonder koffie starten een straf. Daarna ben ik vertrokken richting Les Waterfall. Voor mij wordt dit het tweede bezoek aan deze waterval. De eerste keer was in 2016.

Deze waterval ligt in het dorp Tedjakula en de Desa Les. Vandaar ook de naam Les Waterfall. De andere naam die deze waterval heeft is Yeh Mampeh Waterfall en betekent vliegende waterval. De hoogte van deze waterval is 30 meter. Wanneer je voor deze waterval staat dan is het inderdaad net alsof het water naar beneden komt vliegen. Git-Git mag dan de naam hebben, maar Les Waterfall heeft de kracht, de schoonheid, het mysterieuze, de intense beleving.

Ik was redelijk op tijd om de waterval in al zijn pracht en schoonheid te mogen bewonderen. De zon schijnt volop op de waterval tussen 11 en 12 uur in de ochtend. Daarna verschuilt de zon zich achter de berg. De waterval ontspringt volgens de bewoners uit een heilige bron en is het water dat naar benden rolt dus heilig. Inwoners komen er dan ook om lichaam en ziel te reinigen.

De waterval ligt enigszins verscholen en heeft dan ook als bijnaam “The Hidden Waterfall”. Je zult er dan ook gelukkig niet veel toeristen aantreffen en laten we hopen dat dit zo blijft. Dat de natuur hier in alle rust ongeschonden blijft zonder lastig gevallen te worden door massa’s toeristen.

Eenmaal aangekomen is er een parkeerplaats en waar je de entree moet betalen. Het is vanuit de parkeerplaats ongeveer nog een 30 minuten wandelen naar de waterval. Dit gaat over mooie rechte stukjes, maar ook door klimpartijen over flinke grote keien en door water lopen. Neem dus goede wandelschoenen of waterschoenen mee. Vergeet het flesje water niet.

Net als overal in Bali zie je tijdens de wandeling overal de mooiste bloemen, papaja, ananas, jackfruit. Langs het pad liggen twee kleine warungs waar het na afloop lekker vertoeven is. Lekker genieten van een kop koffie met een onwijs lekkere chocolade bol met kokos. Of ik zin had om terug naar huis te gaan…..nee beslist niet.

02 juni 2018