Kuta Lombok


Ook Lombok heeft zijn Kuta. Dit Kuta is een heel stuk kleiner en staat nog in de kinderschoenen van de moderne ontwikkeling. Maar het gaat daar snel. Er wordt met een zeer gedreven discipline gebouwd en de infrastructuur verbeterd.

Een hele berg wordt afgegraven voor de moderne vooruitgang en gezocht wordt naar goud. De zandsteen wordt heel fijn vermalen. Vervolgens gespoeld, en het goud waarna gezocht wordt, er tussenuit gehaald. De dagopbrengst is soms wel 5 miljoen roepia per dag.

Kuta heeft rond de tien verschillende stranden en baaien. Deze worden voornamelijk gebruikt voor te surfen en te duiken. Voor mij was de plaats Kuta niet veel bijzonders.

Op 10 minuten afstand van Kuta ligt het plaatsje Sade. Dit is nog een van de weinig originele Saksa dorpen. Het is wel apart om te zien hoe men nog traditioneel leeft. Echter ook ik moet helaas constateren dat men volledig commercieel is ingesteld. Men is zelfs beledigd is wanneer je niets koopt. De manager Tilly van de homestay had me daar al voor gewaarschuwd. Toen ik terug was hebben we hartelijk gelachen, ik had twee t-shirts gekocht voor elk 100.000 roepia. Op de markt koop je deze t-shirts voor 30.000 roepia per stuk.

Wat ik heel bijzonder aan Kuta vond dat was de omgeving. De natuur in al zijn robuustheid kom je daar tegen. Ik heb dan ook veel rond gereden en nog een lokale markt bezocht. Een heerlijk broodje gegeten. Met manager Tilly over allerlei dagelijkse dingen gepraat en flauwekul gemaakt. Samen zeker drie uur bezig geweest om een homestay te boeken op Sumbawa. Maar gelukt. Eigenlijk wel twee relaxdagen.

Morgen begint voor mij eigenlijk het spannende gedeelte. Eerst drie uur met de motor naar de haven. Dan ongeveer anderhalf uur met de ferry. Vervolgens nog 2 tot 3 uur met de motor naar de hoofdstad Sumbawa Besar. Daar beslis ik of ik verder naar Flores ga of mij concentreer op Sumbawa en nog een gedeelte van Lombok. We will see.

25 april 2018