Januari’20


Zoals we dat altijd zeggen: de kop is er weer af. Het jaar is pas één maand oud en het barst al van de tegenstellingen, van de dingen die gebeuren klein en groot, plaatselijk en mondiaal, van de uitzonderlijk aparte weersomstandigheden. Het regenseizoen dat eigenlijk in volle gang moest zijn, maar het niet is. De temperaturen zijn bijna dagelijks extreem hoog en als het tijd is voor een zonsondergang dan brandt, op dat moment, de zon enorm en verlicht het strand alsof er duizenden lampen op het strand zijn gericht. Januari kondigt al aan dat het jaar 2020 wel eens een heel apart jaar zou kunnen worden waarin veel zaken een nieuwe plaats gaan krijgen. Iets wat ik zelf op persoonlijk vlak ook goed ondervindt.

Het was een maand waarin ik weer eens iemand in kader van couchsurfing op bezoek had voor twee dagen. Haar naam is Karolina , woont in Zweden en lerares, van geboorte Poolse. De eerste dag waren we samen naar Les waterval gegaan. Dit is misschien wel de meest toegankelijke waterval die Bali heeft. Vanuit de parkeerplaats is het slecht 20 minuten lopen. Er is daar veel veranderd. De eerste keer dat ik er kwam was bij de parkeerplaats een hokje voor de entree en een kleine warung-toko. Nu wordt er schijnbaar een grote villa gebouwd en op de weg naar de waterval zijn er nu verschillende toko’s bijgekomen. Maar het blijft een mooie waterval met een mooie wandeling ernaar toe.

Een maand dat het strand van Lovina Beach er verlaten bijlag. Zelfs na een aantal minuten kwam er niemand. De regen had iedereen weggehouden. Het waren enorme afwisselende dagen. Er was een avond dat Anastasia met haar dansgroep heel dames aan het motiveren was om toch meer te gaan bewegen. Er waren weer verschillende groepen die hun Engels moesten ophalen van school. Mas die haar bakso lekker zat te verorberen. Een groep jongens-mannen afkomstig uit Argentina die met de jeugd een balletje begonnen te trappen. Iedereen behoorlijk in zijn schik. De dames die aan een heerlijke maaltijd bezig waren. De jongens bij elkaar en hun liederen galmde weer over het strand. Moeder Natuur die zich dagelijks presenteert in de meest mooie kleuren en ook wel harde momenten. Dat ze de golven op de kust laat bonken en weer terugneemt wat ze eerst gegeven had.

Dit alles bij elkaar maakt Lovina Beach speciaal en zal voor mij, waar ik ook ben, altijd een warme plek zijn en blijven.

01 februari 2020