Jakarta 2013


Na een paar heerlijke dagen doorgebracht te hebben in Yogjakarta zet ik mijn reis voort naar de hoofdstad van Indonesië, Jakarta. De dag voordat ik vertrek ben ik naar het station geweest om te informeren hoe en wat. Allemaal geen probleem, in de vroege ochtend komen, kaartje kopen en wachten op de trein. En zo ging het ook. Wat het toen gekost heeft weet ik niet meer, in ieder geval krijg je met dat bedrag, in Nederland, de deuren van de trein niet eens meer open, laat staan om dan ook nog te gaan rijden. De treinreis had ik al een keer gemaakt in 2008, alleen in omgekeerde volgorde van Jakarta naar Yogjakarta en dat is echt genieten. Aangekomen in Jakarta werd ik opgewacht door mijn ex-schoondochter met haar dochtertje. Samen ergens wat gegeten en bij geklets. Toen naar haar huis om vervolgens vroeg onder de veren te gaan. S’ morgens stond er een heerlijke soto ayam op mij te wachten.  Omdat zij werkte werd er een jongen met motorscooter gevraagd om mij rond te rijden.

Samen een dag of vier opgetrokken van vroeg in de ochtend tot donker scheurend door Jakarta, van links naar rechts, van de ene tegenstelling naar de andere. Museums zijn aan mij niet besteed en die hebben we dan ook allemaal overgeslagen. Ik ben geboeid door de mens zoals die in Jakarta woont en werkt.

We bezochten verschillende mals, de ene nog luxer dan de ander. Bij een mal was een demonstratie aan de gang en ja daar wilde ik wel even met mijn neus bovenop gaan staan. Mijn gids keek mij eens verschrikt aan: “nee papa Henk, kom dat kan niet, beter weggaan”. Ik keek nog eens opeens zag ik iemand naar mij zwaaien, een politie agent. Hij maakt het gebaar: kom foto maken. Ik heb alleen de “groepsfoto’s” hier geplaatst de foto’s van de sprekers hou ik voor mezelf.

We bezochten de moskee, de Chinese wijk eigenlijk wel alle high light die Jakarta heeft. Maar het meest werd ik toch getroffen door de haven en het omringende gebied waar mensen wonen en werken. Door de kleine gangetjes waar links en rechts wel iemand zat te werken. Op de grond lag iets van een soort pallet om een klein beetje met droge voeten te kunnen lopen. De kleine werkplaatsen waar stoffen verwerkt worden, plastic zeilen gemaakt worden, waar schepen gelost en geladen worden. We konden niet langs de volledige kade lopen, het water stond te hoog.

Het is een wereldstad met ontzettend veel tegenstellingen, met een enorm druk verkeer en toch vind ik het een prachtige stad.

Na mijn dagen Jakarta in de trein en op naar Surabaya. De bedoeling was om daar een paar dagen te blijven maar door omstandigheden ben ik na 1 dag door gereisd naar Bali met de shuttle bus.

Indonesië 2013