Het uitdelen


Na een paar dagen met ons vijven mensen bezocht te hebben was gister de dag aangebroken dat de voedselpakketten zijn uitgedeeld. In de ochtend eerst het financiële gedeelte afgewerkt en daarna water, koffie en suiker gekocht om mee te nemen.

Het zou niet zo maar een uitdeling worden. Het Gouvernement met behoorlijk wat vertegenwoordigers zou aanwezig zijn en ook de Kepala Dusun van Gunung Sekar. En die waren er dan ook allemaal. Heel veel gezinnen waren ook al aanwezig om hun pakket in ontvangst te nemen. De stoelen stonden klaar, er was warm water voor de koffie, de snacks waren er en er was voldoende water aanwezig. Toen ik aankwam waren ook al de mensen van het Gouvernement aanwezig. Mijn motorscooter geparkeerd en de ontvangst van iedereen was weer geweldig.

Een paar dagen voordat we zouden gaan uitdelen is Pemangku met de drie dames flink bezig geweest om de Yayasan op te richten, zie de foto’s. inmiddels zijn alle stukken ondertekend en ingediend om ze te laten ondertekenen door de Bupati voor de goedkeuring. Er is tevens een verzoek ingediend voor het plaatsen van een container voor de rest afval. Hun organisatie schema is een feit en ook hun definitieve logo met de tekst om Moeder Aarde schoon te gaan maken en te beschermen. De mensen in Azië, in tegenstelling tot de westerlingen, zijn zich heel goed bewust wat Moeder Aarde te geven heeft om te overleven.

Omdat de Yayasan nog geen eigen financiële middelen heeft zijn ze dus afhankelijk van donaties. Het gebouw waar de plastic wordt opgeslagen is door hun zelf bij elkaar verzameld in het bos. Voor het dak, de T-shirts en het frame voor een container te plaatsen in het dorp zijn twee sponsors gevonden, dhr. Sri Artawan en ikzelf. Het is belangrijk dat men de moed niet verliest en dat dit echt een groot succes wordt.

Nadat iedereen aanwezig was, Leongk van Toko Rejeki de pakketten had bezorgd, en iedereen genoten had van de koffie, begon het officiële gedeelten. De pers van Radar Bali was aanwezig voor het schrijvende gedeelten en voor het maken van een video opnamen.

Door Putu Ariadi Pribadi, die het hoofd is van de Milieu Afdeling van Buleleng, werd de opening gedaan en hij legde uit hoe belangrijk het is om de afval centraal te bezorgen en goed voor Moeder Natuur te zorgen. Nadat deze toespraak was beëindigd werd door de officiële gasten het welkom boek ingevuld en getekend. Daarna werden de pakketten uitgedeeld en je zag de vrolijkheid, blijheid en vooral dankbaarheid op hun gezichten staan. Sommigen kwamen mij een hand geven om te bedanken.

Na het uitdelen van de pakketten werd door dhr. Bgs Ms Suwja, S Sos uitgelegd de verschillen van afval. Door het Gouvernement is deze functie in het leven gekomen om aan de mensen uit te leggen welke soorten afval er zijn en hoe daar mee om te gaan tijdens opslaan en verwerking.

Bij deze wil ik de volgende sponsoren bedanken die dit mogelijk gemaakt hebben: de sponsoren van Schoon Water Projecten Indonesië (SPI), Wil Bos, J.J.W. Kleijnen, M. Heuvelmans, J.M. Endeman, Marianne van der Geijn, Frans Bijsterveld, Henk den Haan, M.B. Boers, Frans en Lenie, Carol Hendriksen, en een bekende anonieme.

Voor mij breken nu een periode van rust aan. Er moet even bijgetankt worden.

Mijn waardering en respect gaat uit naar Ketut Budi (Pemangku). Yeni, Novi en Desi voor hun enorme inzet en bevlogenheid om dit project tot een goed einde te brengen.

https://koranbuleleng.com/2020/06/16/tukar-sampah-dengan-sembako-dlh-beri-pendampingan-dan-edukasi/

16 juni 2020