Hari Kemerdekaan ke-74 Republik Indonesia


Inleiding
Op vrijdag 17 augustus 1945 om 10.00 uur in de ochtend werd de Proklamasi door president Soekarno voorgedragen. De onafhankelijkheid van Indonesië was een feit en niet omkeerbaar. Dit jaar was het voor de 74ste keer dat overal in het land de Proklamasi werd voorgedragen, de vlag gehesen en het volkslied gezongen.

Mijn leraar Bahasa Indonesia, Bapak Suastika, had mij uitgelegd waar en wanneer de Proklamasi zou plaats vinden en daar wilde ik heel graag bij zijn. vanmorgen dan ook weer eens vroeg uit de veren, mijn dagelijkse wandeling gedaan en vervolgens alleen maar brandstof tot mij genomen zonder ontbijt. Er moest nog getankt worden en de banden van wat extra lucht voorzien.

Taman Kota Singaraja
De ceremonie zou gehouden worden in Taman Kota Singaraja, het grote park. Daar aangekomen heb ik me eerst een plek moeten zoeken van waaruit ik foto’s kon maken. Echt dichtbij kon ik dan ook niet komen, wat ook wel begrijpelijk is. Er is op dit soort evenementen altijd een enorme relaxte sfeer.

Dan sta je daar rustig af te wachten, in de zon die als een gesel op ons neer komt, en opeens wordt iedereen wat zenuwachtig en ja hoor daar komt de Bupati in prachtige traditionele kledij. Nadat de Bupati heeft plaats genomen, de toespraken zijn gehouden, de muziek is gespeeld, komt er van links een enorme grote groep aan. Helemaal in het wit gekleed en in het midden van de groep loopt de dame met de Indonesische Vlag. Kijk naar de gezichten, kijk naar de houding en zie hoe trots deze jonge mensen zijn op hun vaderland Indonesië. Ze lopen helemaal rond en gaan in twee rijen naar de vlaggenmast toestaan. De dame met de vlag schrijdt langzaam voort naar de vlaggenmast. Onder het spelen van het volkslied gaat de vlag langzaam omhoog. Kippenvel. Prachtig om dit mee te mogen maken.

Vandaaruit ben ik naar de markt gegaan, Gor Buana Patra. Daar was het wachten op de Bupati, hij zou de officiële opening verrichten. Wat rond gelopen, wat gedronken en heerlijke snacks, met een pittig sausje erbij, gegeten. Daar kan ik dus echt van genieten. Maar oei..oei wat was het warm en wat deed de zon zijn best.

Opeens weer iedereen zenuwachtig en ja hoor daar kwam de Bupati. De opening zou bestaan uit het vangen van een gans, het vangen van een varken en paalklimmen. Bij het vangen van de gans en het varken werd de eerste dame geblinddoekt en de tweede dame was de stuurman. Het was af en toe best wel lachen. De dames dachten de gans gevangen te hebben en dan kroop die mooi onder hun uit en vloog er een stuk vandoor. Een paar varkens hadden zoiets van, ik ga lekker in het water liggen en deden dat ook. Een van de varkens had het meteen gezien en die rende naar de dames die in een hoek stonden en zocht daar bescherming.

Vanavond is er nog een dansvoorstelling en een band uit Jakarta. Om de dag mooi af te sluiten ga ik daar nog naar toe, geen Lovina Beach vandaag.

17 augustus 2019