Francesca en Anna


Twee jonge meiden die al heel wat van de wereld gezien hebben en dat op een hele speciale manier doen. Francesca is 27 jaar en geboren in Haarlem en heeft wel een heel speciaal verhaal. Op 4 jarige leeftijd haar moeder verloren en daarna eigenlijk overal zo een beetje gewoond. In Peru gewoond totdat haar vader overleed, daarna Frankrijk en nu woont ze in Barcelona. Francesca is heel duidelijk de motor van het koppel en de persoon die alles regelt vandaar dat ze ook verbaal heel erg goed is. Anna is 28 jaar en komt uit Portugal. Beide zijn drie dagen bij mij geweest. De eerste dag hebben ze zelf rond getoerd op Bali en aansluitend hebben we Gambuh bezocht. Daar werden we uitgenodigd voor een drie maanden ceremonie. De tweede dag zijn we gezamenlijk naar de de Tempels Pulaki, Melanting en Pabean geweest. Daarna zijn we naar Singaraja gereden waar we de markt bezocht hebben. Altijd een lust voor het oog. De tweede dag zijn ze alle twee gaan zwemmen in Lovina in de hoop wat schildpadden tegen te komen, maar helaas geen schildpadden. Daarna hebben we samen nog een toer gemaakt richting Gobleg, omhoog de berg in, maar daar was het zo koud en zoveel regen dat we snel terug reden naar de warung waar we een heerlijke jus dronken. Het waren drie leuke en zeer speciale

dagen.

Drie maanden ceremonie en Lawar

De eerste drie maanden na de geboorte wordt de baby constant gedragen. De baby mag de aarde niet aanraken voordat hij of zij volledig is gereïncarneerd en dat is na drie maanden. De ceremonie wordt genoemd “telung bulan” of “tigang sasih”.

Uit een waterkom kiest de baby een voorwerp dat bepalend is voor zijn of haar toekomst. Zo is de betekenis van de munt zaken doen en een palmblad met inscripties betekent wetenschap.

Na 105 dagen na de geboorte oftewel 3 Balinese maanden van elk 35 dagen vindt de ceremonie plaats. Familie, vrienden en omwonende worden uitgenodigd voor deze ceremonie en iedereen neem t een klein cadeau mee. De baby wordt volledig aangekleed in de originele Balinese ceremonie kleding van sarong tot udeng. De baby krijgt een koordje of gouden kettinkje om de pols.

Bij deze ceremonie krijgt de baby de naam die past bij hem of haar.

Lawar

Tijdens de ceremonie wordt door een groepje mannen een varken aan het spit geroosterd en andere bereiden de Lawar voor. Lawar is het belangrijkste gerecht tijdens deze en ook andere ceremonies. Lawar bestaat uit groene bonen, geklopte eieren, plantaardige olie, kaffir limoenblaadjes, kokosmelk, palmsuiker, verse geraspte kokosnoot en gefrituurde sjalotjes, allemaal geroerbakt in kokosolie. Hier werd lawar vermengd met varkensvlees en bloed van het varken. Lawar wordt gegeten met gestoomde witte rijst en andere vleesgerechten zoals babi guling (geroosterd speenvarken).

24 februari 2018