Droogte in Gambuh


Elf februari 2017 – Elf februari 2019

In de nacht van 10 naar 11 februari 2017 werd een groot gedeelte van Bali getroffen door een ongelofelijke regenbui die al dagen aan de gang was. Zover als toen bij mij bekend was waren er al vijfentwintig dodelijke slachtoffers te betreuren. In Kintamani had een enorme aardverschuiving plaats gevonden waarbij in de twintig slachtoffers waren gevallen en de meeste uit één familie. Ik ben toen de weg op gegaan en bijna overal geweest waar het niet oké was. Foto’s opgestuurd naar de pers in Nederland. In Nederland was er totaal geen aandacht voor deze ramp.

Nu ziet het er naar uit dat op de lange termijn zich weer een ramp gaat aankondigen, althans voor de mensen in en rond het dorp Gambuh. Na de paar keer dat we een flinke regenbui hebben gehad waren de boeren goed gestemd en optimistisch en trokken met os of machine de rijstvelden in om te ploegen. De plantjes werden geplant en opeens…..stopte de regen.

Er kan niet meer geploegd worden omdat het te droog is. Daar waar geplant is begint de aarde te scheuren omdat ze te droog is. De Kali’s (rivieren die in de bergen beginnen en uitmonden in de zee) zijn op heel veel plaatsen al weer uitgedroogd of hebben slechts een heel klein straaltje water dat naar de zee wordt gebracht. Heel veel velden in en rondom Gambuh zijn nog niet bewerkt omdat het gewoon niet gaat. De velden die uitgedroogd en scheuren vertonen, daar zal het water eerst diep naar beneden zakken voordat het water op het veld blijft staan, wat oh zo hard nodig is.
Het dorp Gambuh is afhankelijk van de rijstvelden. Een aantal gezinnen heeft een kleine boot waarmee ze in de ochtend dolfijnen spotten. Maar daar kan een heel dorp niet van leven.

Wanneer ik dit nu zo opschrijf en ik kijk naar buiten dan zie ik de donkere wolken over de bergen richting mij komen. De eerste druppels vallen. Een flinke regenbui nu. Maar voor hoe lang zal de regen blijven komen. Hopelijk is het voldoende om morgen weer te kunnen ploegen.

11 februari 2019