Drie dagen op pad in Gambuh


Buiten de vijftig waterfilters, die wij via Bernard van Elmpt mochten onvangen en gesponsord waren door de Balinese mensen van Tegalmengkeb Tabanan, werden wij ook nog verrast door 2 bekende die anoniem willen blijven, die 10 voedselpakketten hadden gedoneerd.

Op zaterdag waren we begonnen en de keuze lag om eerst in en rondom Gambuh de waterfilters daar te brengen waar ze nodig zijn. En dan kom je weer bij de mensen terecht waar we eerder al voedselpakketten hadden uitgedeeld. Je hoort dan hun verhalen en toch wel hun bezorgdheid over hoe het nu allemaal verder gaat. De prijs om de kruidnagel te plukken is gekelderd en de prijs om de kruidnagel van de stengeltjes af te halen al helemaal. Om dit laatste te doen krijgt men 1.000 roepia per dag. De vrouw met de vier kinderen doet dat en haar dagelijkse inkomsten bedragen dan: 5.000 roepia. De zaterdag was dan ook rustig verlopen en op het einde van de dag lekker gegeten bij Warung Dewi.

Zondag en maandag zouden we hele andere dagen worden. We zouden dan ook de 10 voedselpakketten verdelen en dat zou hoog in de bergen worden. Een groot gedeelte van de waterfilters werden omhoog gereden en neergezet bij het huis van de Kepala Dusun, die deze keer ook weer met ons mee zou gaan. Het blijft ons allemaal verbazen dat we steeds opnieuw gezinnen tegenkomen waar de nood hoog is. Om deze gezinnen te kunnen bereiken is het eerste stuk met de motorscooter, die dan ergens parkeren en dat was altijd een flinke klim omhoog en omlaag. De steilste klim was wel naar “de coin man”. Pemangku en ik hebben hem zes jaar geleden ontmoet en hij had Chinese munten gevonden die meer dan 100 jaar oud waren. We mochten ze toen zien en nu liggen ze netjes opgeborgen op de plaatst waar hij ze gevonden heeft.

Op de meeste plaatsen was men al bezig met het plukken van de kruidnagel. Bij een gezin stond er een lange ladder tegen de boom aan en ik vroeg Novi of ze dat wilde voordoen en ja hoor hups daar ging ze omhoog en een lol dat ze had.

Wanneer er een waterfilter geplaatst werd, dan vroegen we altijd om ons water te brengen wat men dagelijks dronk. Allemaal die puntjes in die foto’s zijn bijna allemaal kleine beestjes en in de meeste gevallen is het water brak en zorgt dan ook voor de nodige ziektes. Het is dan ook heel belangrijk dat de mensen deze waterfilters krijgen en we ervaren ook dat men er ontzettend blij mee is. Yeni houdt een lijst met namen bij zodat zij later kan gaan controleren of de waterfilters ook goed gebruikt worden.

Het waren drie innerverende maar mooie dagen. De blijheid en dankbaarheid van de mensen te mogen ontvangen en het samenzijn met deze fijne groep. Maar nu is het echt tijd om bij te tanken en het lichaam rust te geven.

23 juni 2020