Doorgaan……..


Samen met Pemangku zullen we doorgaan om de mensen van Gambuh te helpen. Wij weten samen ook heel goed dat we niet ieder dorp kunnen helpen en ook niet alle mensen in Gambuh. Dat maakt het soms heel erg moeilijk om de keuze te maken. Het maakt ons verdrietig en als we dan na afloop nog even samen zitten met de zoveelste kop koffie zijn we alleen maar stil en voelen we alle twee het verdriet dat er in ons zit.

We mogen rustig stellen dat Gambuh behoort tot één van de armste dorpen op Bali. Op het moment zijn er hele gezinnen die al dagen niks meer te eten hebben gehad. De maaltijden bestaan uit cassave of een knol die onder aan een plant groeit. De armoede begint genadeloos toe te slaan. Morgen gaan Pemangku en ik weer aantal gezinnen bezoeken om dan maandag weer pakketten uit te delen. We kunnen momenteel weer 22 gezinnen voorzien van wat voedsel.

Gambuh is een dorp dat redelijk hoog in de bergen ligt en omsloten door de rijstvelden. Er wonen sinds een telling van jaren geleden ongeveer 756 gezinnen. Gaan we uit van gemiddeld 5 personen (Er zijn heel wat gezinnen met minimaal 4 kinderen) dan zouden er ongeveer 3.780 mensen wonen in Gambuh. De meeste mensen zijn afhankelijk van de landbouw en met name de rijst, daarnaast werken velen in de bouwwereld en het toerisme. Het probleem dat er in Gambuh is, is de watervoorziening. Men is afhankelijk van een aantal watervallen waar het water vandaan dient te komen. Tijdens het regenseizoen is er dan ook voldoende water om de rijstvelden van water te voorzien en dat is dan ook tevens de reden dat er slechts één keer geoogst kan worden. Gambuh heeft maar één tappunt (zie de foto’s) en men is soms een hele dag bezig met mensen van water te voorzien. Op diversen plaatsen zijn redelijk grote bassins (zie foto) aangelegd en die worden tijdens het regenseizoen tot aan de nok toe gevuld. Wat uiteindelijk de kwaliteit van het water is mag wel duidelijk zijn. Er is weinig ruimte om groentetuinen aan te leggen, alhoewel de discussie momenteel toch wel gaande is. De ruimte die er nu is wordt in beslag genomen door de rijstplanten, wat ook hun voornaamste bron van inkomsten is.

Ik ben begon met Doorgaan en wil eindigen met de tekst van Ramses Shaffy:

“We zullen doorgaan, met de stootkracht van de milde kracht.”

En delen mag natuurlijk weer.

23 april 2020