De Ontmoeting met Bali


De ontmoeting
Na in 2009 voor de eerste keer Bali ontmoet te hebben, was de tijd nu klaar om Bali voor een tweede keer te ontmoeten. Op dinsdag 03 september heb ik samen met Nyoman mijn dochter Inge in Denpasar opgehaald. Na ongeveer 17 uur gevlogen te hebben stond er nog een autorit van dik 3,5 uur voor de boeg. Toch zijn we bij thuiskomst nog naar het strand geweest. Daarna wat gegeten en vroeg onder de wol.

Vandaag was best wel een druk programma. Als eerste naar de Boeddhistische tempel in Banjar. Het blijft een ontzetten mooi complex met in het klein de Borobudur nagebouwd. Er wordt nog steeds flink verbouwd en opgeknapt. Het wordt er steeds mooier. Vandaag heb ik begrepen dat de monniken zelf er niet meer wonen, maar in Denpasar. Wel is het nog steeds mogelijk om er retraites te volgen.

Vanuit Vihara is het maar een korte sprong tot aan Hot Spring. Aan de kassa betaal je de entree, maar je moet wel goed je kaartje bewaren. Voordat je echt naar binnen kunt zit onze poortwachter om de kaartjes in tweeën te scheuren. En zoals altijd straalt de vrolijkheid van hem af. Het is handen schudden en lachen. Ook bij vertrek is het: “terima kashi papa, sampai jumpa”. Daar heerlijk gezwommen een ijs gegeten en gebleven tot het druk werd, opgedroogd en weer verder. Maar we hadden honger en dus in Lovina gestopt bij Warung Bonsai. Inge had daar een heerlijk groenteschotel gegeten en ik de overheerlijke soto ayam en uiteraard wat gedronken. Na de sanitaire stop zijn we richting Git-Git gereden.

Aangekomen bij de parkeerplaats komt alleen maar de man voor het parkeergeld, de gidsen blijven al zitten omdat ze weten dat ik geen gids wil. Het is, voor mij althans, best wel een pittig trip tot aan de waterval. Het zijn de trappen met de ongelijke hoogtes van de treden die het moeilijker maken. Maar het is telkens opnieuw genieten en ik zie telkens weer wat anders. Eenmaal aangekomen ging Inge op een steen zitten en genoot van het spel van de waterval. Ik wilde eerst mijn foto’s maken. Wat ik zo bijzonder aan deze waterval vindt is de grote steen die in het water ligt en gedeeltelijk tegen de wand aan ligt. Het lijkt alsof deze steen los van alles is en het water er een spel mee speelt. Het blijft mij telkens boeien.

Na een tijdje zijn we terug gelopen om vervolgens met de motorscooter naar de Twins te gaan. Een prachtige waterval, alleen toen we aankwamen hebben we ons snel omgedraaid. Er lage twee vrouwelijke personen in het water die zo nodig sensuele foto’s nodig hadden om die waarschijnlijk op Instagram te zetten. Omgedraaid en weg gegaan. Jammer. Voor de rest is er niks meer leuks aan om verder te lopen. Het enige wat mij dan nog trekt om door te lopen, dat zijn de heerlijke zoete bananen die je bij Ibu in de warung krijgt. Maar voor ons zat de dag er wel op.
Naar huis teruggereden, heerlijk gedoucht koffie gedronken en weer richting strand vertrokken. De avond hebben we afgesloten met een heerlijke maaltijd samen met Aad, Jacqueline en Josje.

Thuisgekomen samen nog een wijntje gedronken, gekletst, gelachen en getoost op Bali.

04 september 2019