De nieuwe weg naar Denpasar


Na de berichten op Facebook gelezen te hebben ben ik vanmorgen de berg op gegaan. Gereden ben ik tot daar waar de apen zitten te wachten op d toeristen met eten. Op zeker 6 tot 8 plaatsen, zowel links als recht van de weg is men flink bezig met het aanleggen van de nieuwe weg. Wanneer ik kijk hoever deze werkzaamheden al gevorderd zijn, dan is men op een aantal plaatsen al zeker een paar maanden bezig. Vrachtauto’s en betonmixers rijden af en af en aan. Overal is zwaar en groot materieel aanwezig. Op de tweede plek waar ik kwam gepraat met een jongeman die behoorde tot de projectleiding. Hij vertelde dat er in totaal drie aannemers zijn die allemaal op contractbasis werken. Hij moest binnen zeven maanden één kilometer verder zijn. Een andere aannemer had een contract om in één jaar vijf kilometer klaar te maken.

Op één plaats was men behulp van schroefpalen funderingen voor de weg aan het maken. Schroefpalen is dat de aarde via een worm omhoog wordt gebracht, wapening wordt aangebracht en met het opboren wordt de beton ingespoten. Althans wat ik van een afstand kon zien. Ik mocht namelijk niet dat terrein op, ook niet om foto’s te maken. Dat respecteer ik dan ook en dring niet verder aan.

Wanneer ik kijk hoe en waar men aan het werken is dan zouden er kruispunten ontstaan tussen de nieuwe en oude weg. Ben heel benieuwd hoe men dat gaat opvangen. Uiteindelijk moeten de mensen die rondom de nieuwe weg wonen daar ook gebruik van kunnen maken.

De meningen zullen verdeeld zijn over deze nieuwe weg en eerlijkheidshalve moet ik als bouwkundige bekennen dat dit bouwproject een meesterklus is en veel respect verdient. Hier is lang over nagedacht en hier zijn heel wat berekeningen de revue gepasseerd. Los van alle emoties hieromheen kun je alleen maar een diepe buiging maken voor de mensen die aan deze klus begonnen zijn.

Hoe zich dit in de toekomst gaat ontwikkelen daar kunnen we alleen maar naar raden. Hopelijk komt dit ook ten goede van de kleine man en/of vrouw met haar kleine warung en/of toko.

Het landschap zal veranderen maar één ding is zeker, de natuur herstelt zich altijd zelf en zonder de mens.

2 februari 2019