De nieuwe weg is klaar


De nieuwe weg. In zoverre hij nu klaar is, is open voor het publiek. In mijn beleving is deze weg nog lang niet klaar en zal er tussen wat nu gereed is en Singaraja nog een heel nieuw stuk gaan komen, een hele nieuwe weg die uiteindelijk via Lovina de aansluiting naar Gilimanuk gaat verzorgen en wat uiteindelijk ook gecombineerd gaat worden met het nieuwe vliegveld.

Vanuit Singaraja ga je berg omhoog zoals altijd wanneer je naar Denpasar wilt gaan. Na ongeveer een kwartier rijden kom je op een y-splitsing uit waar je links aanhoudt. Deze weg loopt door tot aan de tempel aan de linker kant. Vandaaruit ga je richting Bedugul en bij het meer heb je geen keuze meer, je moet links aan houden en de brug over richting Denpasar. Dit stuk is helemaal éénrichtingsverkeer. Dan volgt de weg zich vanzelf. Je hebt dus geen Truus GPS nodig en je hoeft ook niet deskundige te zijn in kaart lezen. Het is gewoon de weg volgen.

De bruggen waren, zoals we dat gewend zijn, voorzien van hun bewakers en de nodige mooie ornamenten in frisse kleuren. Overal werd nog gewerkt en daar waar ik stopte was het natuurlijk dat iedereen op de foto wilde en voordat ik weg reed wilde ze nog een keer met mij op de foto. Gewoon leuke momenten.

Wat mij opviel was de zeer slimme wijze van de afwatering. Vanaf het hoogste punt waren er betonnen goten aangebracht die weer uitmonden in grote afwateringskanalen. De wanden werden bekleed met een dikke laag beton waarin wapeningsnetten werden aangebracht.

Ik heb niet gezien dat er bouwwerkzaamheden waren voor tolhuisjes. Persoonlijk geloof ik niet dat die er gaan komen, omdat tolhuisjes de doorvoer van het verkeer behoorlijk zal stagneren.

Het is een mooie weg en een hele verbetering en wat betreft de natuur die gaat zich heel snel herstellen. Hetgeen nu al op plekken is te zien. Uiteindelijk zal de weg goed geïntegreerd zijn in het landschap.

Een chapeau voor deze overheid, aannemers en werklieden die deze enorme klus voor elkaar hebben gekregen.

16 januari 2020