De Nieuwe Weg 2


De Start
Vandaag was het voor mij en goede dag om weer eens te gaan kijken hoe de nieuwe weg vordert. Na mijn gebruikelijke ochtend rituelen en het lichaam voorzien van de nodige brandstof zat ik heerlijk op mijn motorscooter richting Singaraja en vandaaruit omhoog de berg op.

De Weg
Een prachtige weg en wat zal het straks, als de nieuwe weg klaar is, heerlijk zijn om deze weg te rijden. Geen vrachtverkeer, geen bussen meer en hopelijk heel weinig auto’s. Morgen is het Galungan en dan vindt er vandaag een ware volksverhuizing plaats naar en van richting Denpasar. Iedereen wil vandaag bij de familie zijn om morgen gezamenlijk de ceremonie te beleven. Het was dus aardig druk op de weg en om dan op een bochtige weg je foto’s te maken dat viel met momenten niet mee.

Het eerste stuk is niet veel te zien maar dan kom je bij het stuk waar je de eerste pijlers kunt zien. Wanneer je dan deze kolossen zo ziet staan met de werknemers helemaal boven, dan dwingt dat gewoon respect af. Zelf ben ik van huis uit een bouwkundige en dan weet je dat hier een bouwkundig staaltje van formaat wordt neergezet. Goed kijkend naar de pijlers zijn dit naar mijn idee prefab pijlers. Wanneer dat zo is wil dat zeggen dat de overheid en de aannemers al heel lang van te voren met de voorbereidingen in stilte bezig zijn geweest. Ook dat dwingt respect af omdat zolang stil te houden.

De Verbetering
Iedereen weet dat ik begaan ben met de natuur, de aarde en alles wat daar mee samen hangt. Maar deze weg zal een verbetering zijn voor het leefklimaat van veel dorpen waar nu het zware verkeer doorheen dendert. Stel jezelf maar eens voor dat je in een toko of warung staat te werken langs de weg waar constant vrachtwagens, bussen met toeristen, de ontzettend grote bulkvrachtwagens, voorbij denderen. Al die gassen die je onbewust in ademt, het geluid dat je lichaam constant bereikt en je ontzettend vermoeid maakt. Dat zal straks allemaal een heel stuk minder zijn.

En de natuur, die herstelt zichzelf. In het jaar dat de mensheid volledige ophoudt te bestaan lacht de natuur zich in haar vuistje en groeit gewoon verder en overwoekert en vernietigd dat wat wij gemaakt hebben.

23 juli 2019