De eerste dag Sumbawa Besar


Vannacht om 03.00 uur al wakker. Een herrie buiten. Ik dacht een aggregaat. Nee hoor, het was de airconditioning van de kamer naast mij. De mijn maar eens uitgezet. Het werd iets stiller. Maar eens gaan plassen, een spelletje op de telefoon gedaan. Uiteindelijk viel ik weer in slaap.

Om 07.30 een karig ontbijt met gelukkig twee koppen koffie. Gedoucht en spullen verzameld. Op de motor en gaan toeren.

Het zijn mijn ervaringen die komen uit gevoelens van het moment. Dit zal en kan voor iedereen anders zijn. Het gaat niet om de perfecte foto maar omdat wat ik zie en ervaar op dat moment. Er is hier ontzettend veel te zien. Helaas is het voor mij niet mogelijk om echt alles te bekijken en ik zal beslist veel missen.

Ik stopte bij een brug om te kijken wat daar in het water groeide. Foto gemaakt. Niemand weet het. En toen zag ik hem komen, de kleine man. Het schooierde wat over de vuilnis heen, tot hij mij zag. Hij gooide alles weg en riep iemand. Meteen kwamen er een paar jonge meiden aan gelopen. Ik maakte wat foto’s. Veel te snel natuurlijk. Ik keek naar de andere kant van de brug. Ik zag waar de meiden vandaan kwamen.

Sumbawa Besar is een redelijk drukke stad van ongeveer 60.000 inwoners. Het oogt schoon, eenvoudig, sober, weinig kleur, weinig vrolijkheid. En toch….de mensen zijn ontzettend vriendelijk. Met mijn beperkte Indonesisch en Engels kunnen we elkaar goed helpen. Het is in ieder geval altijd lachen.

Sumbawa Besar is de administratieve hoofdstad van Sumbawa. De meeste overheidsinstellingen vindt je dan ook hier. Allemaal netjes in één straat bij elkaar. Mooie gebouwen en goed in de verf.

Sumbawa Besar heeft maar een paar echt hoogtepunten waarvan ik het Kencana strand het mooiste vind. Heel helder water, geen troep in het water en geen troep op het strand. Mooi en schoon. Op het hoogste punt naast het strand staat een Hindoe tempel.

Wat ik wel indrukwekkend vond was het Dalam Loka Palace. Dit is een houten paleis met twee verdiepingen op palen. Men zegt dat dit het grootste in zijn soort is in de wereld. Het werd gebouwd in 1885 van teakhout zonder het gebruik van spijkers. Het aantal stelten is 99. Het is een verwijzing naar de 99 perfecte eigenschappen van ALLAH SWT. Sultan Muhammad Jalaluddin Syah (1883-1931) woonde hier tot zijn dood bij zijn familie. De volgende sultan koos ervoor om in een meer westers stijl huis te wonen, de Balai Kuning. Het Dalam Loka Palace is in 1979-1985 gerenoveerd, waarna het als museum werd aangewezen.

Een overblijfsel uit de Nederlandse tijd is een gereformeerde kerk en zoals men het noemt een “Clock Tower”

Nu bezig met het vinden van een gids voor morgen, wat niet eenvoudig is.

27 april 2018